A lap cikke szerint az 1992-es, másfél órás Ghostwatch készítői annak felderítését ígérték, hogy járnak-e szellemek az Early-család házában. A Halloweenre időzített adás úgy nézett ki, mint egy korabeli tévéműsor, szereplői között pedig a BBC más adásaiból ismert, megbízható személyek is voltak.

Az Ideglelést évekkel megelőző műsort – amelyben egymást váltották a stúdióbeszélgetések és helyszíni bejelentkezések – a Telex szerzője az alábbi hasonlattal mutatja be:

“Képzeljük el azt, hogy mondjuk 1997-ben Jónás Rita, Csonka András és Klauszmann Viktor elmennek egy élő tévéműsorban érdekes túraútvonalakat keresni, és rábukkannak egy sátánista rituáléra a Börzsönyben, ahol éppen Baphometet próbálják megidézni. Valami ilyesmi lehetett élőben látni a Ghostwatchot…”

Michael Parkinson, a Ghostwatch műsorvezetője hiteles arc volt a nézők szemében.

A Telex cikke arról is beszámol, hogy az adás után a tévé rengeteg panaszt kapott. A műsor után öt nappal egy 18 éves fiú öngyilkos lett, és mivel búcsúlevelében szellemekről írt, a szülei a BBC-t hibáztatták.

Az esetet kivizsgáló médiahatóság arra jutott: a csatornának – halvány utalások helyett – kötelessége lett volna nyilvánvalóvá tenni az átverést. A következmények miatt a BBC sosem ismételte meg a Ghostwatchot, sokáig csak DVD-n lehetett megnézni.

A teljes film itt tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!