A múlt héten én is kétszer kaptam azokból a levelekből, amelyekre az NKM most figyelmeztet. Az elsőt a Spam folderben találtam, a második viszont a Bejövő levelek mappába érkezett. A feladó látszólag az NKM Online Ügyfélszolgálat-földgáz noreply@nkmaram.hu volt, de a Gmail figyelmeztetése szerint a feladó valójában a rus.russianarmysurplus.com-on keresztül írt.

A levélben arról tájékoztattak, hogy elkészült az új földgázszámlám, amit a bankkártyás fizetés linkre kattintva rendezhetek. Az azonban nem a valós NKM-levelekben használt, nkmenergia.hu egy aloldalára mutat, hanem egy ismeretlen címre. Kattintás helyett ezért a levelet phishing miatt jelentettem.

Az NKM nem kér bankkártyaadatokat

Az NKM közleménye e levekkel kapcsolatban felhívja a figyelmet: az NKM hivatalos online ügyfélszolgálati rendszerei az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy, valamint a noreply@nkm.energy címekről küldik ki az értesítéseket.

Az email-ben érkező számlaértesítőkön minden esetben szerepeltetik az NKM-nél vezetett szerződéses folyószámla adatait. Emellett feltüntetik az átutaláshoz szükséges egyéb adatokat is. Az NKM online ügyfélszolgálati honlapján sosem kérik az ügyfelektől a bankkártyás fizetéshez szükséges adatok megadását, azokat csak a biztonságos banki felületre történő átirányítást követően kell megadni.

Az NKM arra kéri ügyfeleit, hogyha bármilyen – az NKM-mel kapcsolatos – gyanús megkeresést észlelnek, azt jelezzék az ugyfelszolgalat@nkm.energy e-mailcímen vagy ügyfélszolgálatuk +36 1/20/30/70 474 9999-es telefonszámán.

Update 2021: Újabb változatok MVM-re

Egy 2021 márciusában elcsípett kamulevél feladója már az MVM Next Online Ügyfélszolgálat, de a noreply@nkmaram.hu cím mögött itt is a rus.russianarmysurplus.com jelenik meg.

MVM Next Online és nkmaram e-mailcímes, földgázszámlás átverés
Az MVM Next Online-os verzió

A levél formátuma is fejlődött valamelyest a korábbi fapados verzióhoz képest, ez a változat már jobban hasonlít a tényleges MVM-levelekre. Különösen bizarr az e-mail azon része, amely az adathalászattal kapcsolatban megjelent, figyelmeztető cikkekre reagál.

FIGYELMEZTETÉS ADATHALÁSZATRA! Vigyázzon adataira, ne dőljön be az MVM vagy az NKM nevével visszaélő csalóknak!

Hasonlóan az eredeti MVM-levelekhez, az e-mail végén itt is az MVM-mobilapp letöltésére és a szolgáltató közösségi oldali követésére szólítanak fel. Árulkodó jel lehet azonban, hogy ezek az opciók a csaló levelekben nem is kattinthatók.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!