A múlt héten én is kétszer kaptam azokból a levelekből, amelyekre az NKM most figyelmeztet. Az elsőt a Spam folderben találtam, a második viszont egyenesen a Bejövő levelek mappába érkezett. A feladó látszólag az NKM Online Ügyfélszolgálat-földgáz noreply@nkmaram.hu volt, de a Gmail figyelmeztetése szerint a feladó valójában a rus.russianarmysurplus.com-on keresztül írt. A levélben arról tájékoztattak, hogy elkészült az új földgázszámlám, amit a bankkártyás fizetés linkre kattintva rendezhetek. Az azonban nem a valós NKM-levelekben használt, nkmenergia.hu egy aloldalára mutatott, hanem egy ismeretlen címre. Kattintás helyett ezért a levelet phishing miatt jelentettem.

Az NKM közleménye e levekkel kapcsolatban felhívja a figyelmet: az NKM hivatalos online ügyfélszolgálati rendszerei az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy, valamint a noreply@nkm.energy címekről küldik ki az értesítéseket. Az email-ben érkező elektronikus számlákon, vagy számlaértesítőkön minden esetben szerepeltetik az NKM-nél vezetett szerződéses folyószámla adatait, illetőleg feltüntetik az átutaláshoz szükséges egyéb adatokat is. Az NKM online ügyfélszolgálati honlapján emellett sosem kérik az ügyfelektől a bankkártyás fizetéshez szükséges adatok megadását, azokat csak a biztonságos banki felületre történő átirányítást követően kell megadni.

Az NKM arra kéri ügyfeleit, hogyha bármilyen – az NKM-mel kapcsolatos – gyanús megkeresést észlelnek, azt jelezzék az ugyfelszolgalat@nkm.energy e-mailcímen vagy ügyfélszolgálatuk +36 1/20/30/70 474 9999-es telefonszámán.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!