Vírustagadók által sokszor hangoztatott álláspont az, hogy a koronavírus csak egy újfajta influenza, ezért aztán nem is érdemes túllihegni a veszélyeit. Ezzel kapcsolatban a Semmelweis Egyetem epidemiológus munkatársa elmondja: ha csak a halálozási arányt nézzük, a koronavírus valóban nem veszélyesebb a SARS koronavírusnál vagy a MERS koronavírusnál. De – ellentétben sok téves infóval – veszélyesebb például, mint a telente jelentkező szezonális influenza. Az újfajta betegség fő veszélye mégsem a halálozási arányában van.

“A COVID-19 fertőzöttek között a halálozás nagyjából 0,6%, a tünetekkel megbetegedettek között kb. 1,5% körülire tehető. Összességében tehát a COVID-19 egyáltalán nem tartozik a legpusztítóbb betegségek közé, ez egy olyan ellenség, amivel el kellene tudni bánni. A problémát sokkal inkább az jelenti, hogy gyorsan és könnyen tud terjedni, ezért nagyon sok embert tud rövid idő alatt megbetegíteni, hiszen szinte mindenki fogékony. Ha néhány hónap alatt 3 millió ember megfertőződik, az még 0,6%-os letalitás esetén is 18 000 halálesetet jelent, és ehhez még hozzá kell tenni azokat a súlyos lefolyású eseteket is, akik ugyan túlélik a COVID-19-et, de hosszan tartó, akár maradandó egészségkárosodást szenvednek el. Ráadásul még ha valaki túl is éli, és nem is lesz maradandó baja, de kórházi ellátást igényel, akkor is terheli az egészségügyi rendszert, amiből szintén nagy baj lehet, ha ez időben koncentráltan történik” – mutat rá Oroszi az interjúban.

A cikk végén a vírustagadók is szóba jönnek, akikkel kapcsolatban az epidemiológus azt mondja: üzenni már csak azért sem szeretne nekik, mert őket észérvekkel meggyőzni úgysem lehet.

“Mi, a tudomány emberei nem érzelmi alapon próbáljuk befolyásolni az embereket, hanem tényekkel és adatokkal. Kézzel fogható bizonyítékokkal, amelyek a rendelkezésünkre állnak. Magyarországon szerencsére marginális csoport a vírus létét, veszélyességét tagadók társasága, de számos üzenetük még így is utat tör magának. A járványtagadás, vírustagadás rontja a járványügyi védekezés hatékonyságát, és sajnos segíti a vírus terjedését. Összességében mindannyian csak a kárát látjuk a vírustagadásnak.”

Véleménye szerint a jelenség ellen akkor lehetne igazán jól küzdeni, ha a szakemberek, felelősök jobban elmagyaráznák az embereknek, miért veszélyes ez a vírus, mit okoz, mit kérnek tőlük, és mit várnak az intézkedésektől.

“Ha az emberek nem értik meg, hogy mi zajlik körülöttük, és mi az ő szerepük a védekezésben, akkor sokkal könnyebben kaphatók lesznek mindenféle összeesküvés-elméletekre. És ez az a pont, ahol már nem lehet csak őket hibáztatni, mert ez a mi hibánk is. A jó, őszinte és transzparens kommunikáció, illetve a bizalom építése ugyanis a mi dolgunk, hogy lássák: a meghozott intézkedések az emberek érdekeit szolgálják.”

A teljes interjút itt olvashatjátok el.

Fotó: CDC / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!