A gízai piramis és a fény sebessége
A mém magyar változata

A mémnek a Snopes járt utána, megállapítva: a megadott koordináta ugyan valóban metszi a gízai nagy piramist, és a fény sebessége is stimmel (leszámítva a magyar változatban feleslegesen bennhagyott vesszőt), de ezzel véget is érnek az összefüggések.

  • Egyrészt ugyanis a piramist a 29,980150 és a 29,978150 közötti szélességek között jó pár másik szélességi érték is keresztezi, tehát a 29,9792458 kiválasztása eléggé esetleges. Annál is inkább, mert a piramis csúcsa – aminek azért, ha már szimbólumokról beszélünk, elsőbbséget kellett volna élveznie a kiválasztáskor egy mezei metszéspont felett – a 29,9791750-es szélességi foknál található; ez azonban nem passzolna olyan szépen a több mint véletlen elméletbe.
  • Másrészt az állítás anakronisztikus is: a gízai piramist ie. 2550 körül építették, a mémben szereplő mértékegységet (méter) viszont csak a 18. században határozták meg. (A Snopes a játék kedvéért azért végigviszi: a korabeli mértékegységet, az egyiptomi könyököt használva a fény sebessége 571 033 253 könyök/másodpercre jönne ki, ami alapján – tartva az összefüggést sugalló elméletet – a piramist valahová napjaink Nyugat-Oroszországába kellett volna felhúzni.)
  • Harmadrészt ugyanígy a helyszínek szélességi és hosszúsági körök segítségével történő megjelölése is jóval a gízai piramis felépítése utánra datálható.

Fotó: Leonardo Ramos / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!