Facebookon terjedő kommentek – a World Integrated Trade Solutions (WITS) kereskedelmi adatbázisára hivatkozva – arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar kormány már 2018-ban 1700 tonna covid-tesztanyagot rendelt be ahhoz a vírushoz, “amelyet csak a következő évben azonosítanak be”. Az állítás szerint ez arra utal, hogy a kormányok “pontosan tudták, mire készülnek, és már előre szépen elrendeztek mindent“. Hasonló vád – az AFP tényellenőrzői szerint – nemcsak idehaza terjed, hanem megjelent többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Olaszországban és Spanyolországban is.

A fentiek azonban egyáltalán nem bizonyítják, hogy a kormányok már 2018-ban készültek volna a Covid-19 világjárványra. A valóság ennél sokkal unalmasabb. A szóban forgó, 2018-as adatsorok olyan, korábban más célokra használt orvosi felszerelések kereskedelmi adatait tartalmazzák, amelyeket csak utólag láttak el Covid-19-re utaló címkével.

Covid-teszt koronavírusteszt
unsplash.com

Mindez kicsit részletesebben, a Világbank magyarázatában

Az interneten terjedő félrevezető információk hatására a Világbank szeptember 8-án közleményt adott ki, amelyben elmagyarázzák a félreértések okát.

A közleményből kiderül: a szóban forgó WITS-adatbázis a Világbank, az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD), a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és más szervezetek közös projektje. Segítségével termékekre lebontva nyomon követhető a nemzetközi kereskedelem. A mostani világjárvány előtt az itt listázott egészségügyi termékek általában hosszú, leíró jellegű, technikai elnevezéseket kaptak.

(Még nem alszol? Oké, akkor folytassuk.) 2020 márciusában – látva a vírus diagnosztizálását és a betegség kezelését segítő felszerelések iránti kereslet növekedését – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Vámigazgatások Világszervezete (WCO) közzéadott egy listát a Covid-19-cel kapcsolatos védekezéshez szükséges felszerelésekről. Ennek célja az volt, hogy könnyebb legyen ezen eszközök kereskedelmét követni, és felgyorsuljon beszerzésük folyamata. Az e körbe tartozó termékek – többek között lélegeztetők, kézfertőtlenítők, stb. – egyben egy egyszerűbb, a Covid-19-hez könnyebben köthető címkét is kaptak (Covid-19 tesztkészlet). Emellett a WITS létrehozott – a WCO listái és a WHO/WCO új címkéi alapján – egy speciális adatbázist annak érdekében, hogy a Coviddal kapcsolatos egészségügyi felszerelések kereskedelméről egyszerűen elérhető információt adjon.

(Már nem tart sokáig, nyugi.) Amikor a lista közreadói érzékelték, hogy a 2018-ra és 2017-re is visszavezetett, utólagos átcímkézések félremagyarázásra adnak okot, a WITS oldalát a valóságnak megfelelően frissítették – jelezve, hogy Covid-19 tesztek nem léteztek 2020 előtt. Ehelyett eszközök léteztek, amelyek ma ugyan valóban az újfajta koronavírus elleni küzdelmet segítik, de korábban másra használták őket. Ennek megfelelően ahol néhány napja még megtévesztően a Covid-19 tesztkészlet címke szerepelt az oldalon a 2018-as adatok mellett, ott ma már az orvosi tesztek címke olvasható. Lásd például ebben a webarchívumban: szeptember 4-ei mentés vs. szeptember 10-ei mentés.

Ez a magyarázat persze lényegesen unalmasabb, mint az egész világot behálózó, évekkel előre eltervezett összeesküvés elmélete.

Illusztráció: CDC / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!