Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. A kormány már 2018-ban Covid-19-tesztek vásárlásával készült a mostani járványra?

NEM. Bár facebookos bejegyzések szerint a magyar kormány már 2018-ban tudta, mi vár az országra, és ezért 1700 tonna Covid-tesztanyagot rendelt be, az ennek alátámasztására előszedett statisztikai adatok nem erről szólnak. A WITS kérdéses adatsorai olyan, korábban más célokra használt orvosi felszerelések kereskedelmi adatait tartalmazzák, amelyeket csak utólag láttak el Covid-19-re utaló címkével. A félreértésre alkalmas megjelölést később módosították. Részletek.

#2. A Trump-kampány fenti hirdetésében tényleg orosz vadászrepülők láthatók?

IGEN. A szeptember 11-e környékére időzített, katonai témájú adománygyűjtő hirdetésben valóban Mig-29-es gépek láthatók. A hirdetés alapja ez a digitálisan manipulált stockfotó volt. A reklámban felhasznált kép készítője a Politicónak elmondta: a szándékosan semlegesre hangolt stockfotó háttérében látható hegyek görögök, az előtérben lévő katonák különböző hadseregek ruháiba öltözött orosz modellek, a repülők pedig – a Trump-kampány legnagyobb pechjére – épp Mig-29-es modellek.

#3. Tényleg ugyanazt a fotót hozta le a média három különböző, koronavírusban meghalt fiatalról?

NEM. Szó sincs arról, hogy a média arra használta volna a képen látható portugál fiú, Vitor Rafael Bastos Godinho fényképét, hogy újbóli felhasználásával kamu tragédiákat gyártson Európa-szerte. Részletek.

#4. Szeptember elején tényleg krokodilt filmeztek le a Tiszában?

NEM. Bár Németországban a nyár végén krokodilra hivatkozva valóban fürdési tilalmat rendeltek el az Unstrut folyón, az erre rátromfoló magyar cikk csupán egy ismert álhíres oldal átverése volt. Bár videót is ígérnek az esetről, az egészből semmi nem igaz.

#5. A homlokhőmérő tényleg károsítja az agyat?

NEM. A Pirulakalauz által talált és elemzett állítás teljesen abszurd. Az érintésmentes homlokmérő működéséhez nincs szükség semmilyen sugárzásra: a készülék a belőlünk kiáramló hőt érzékeli. Vannak ugyan olyan készülékek is, amelyek a mérés célzását egy apró lézersugárral segítik, ez az alacsony energiájú sugárzás azonban bizonyítottan semmilyen hatással nincs a szervezetre. Részletek.

#6. Tényleg C.S. Lewis írta 1941-ben a fenti, koronavírus-járvánnyal kapcsolatba hozott szöveget?

NEM. Nincs bizonyíték arra, hogy C.S. Lewis brit író valaha is leírta volna azt a “fiatal” és “öreg ördög” közötti párbeszédet. Brazil tényellenőrzők szerint a szöveget egy Camila Abadie nevű nő írta, akinek 2020 áprilisi Facebook-posztját később ki kellett egészítenie azzal, hogy a párbeszéd saját szellemi terméke. Részletek.

#7. Tényleg egy ládába rejtett emberi szívet találtak egy belga város szökőkútjában?

IGEN. Az alkoholban tartósított szerv a belga Verviers első polgármesteréé volt. A legenda szerint amikor Pierre David 1839-ben meghalt, a város vezetősége úgy döntött, hogy kiveteti a szívét. Ezt először a városházán őrizték, majd 1883-ban a tiszteletére emelt szökőkútba helyezték. A legenda akkor kapott megerősítést, amikor a ládát a szökőkút felújításán dolgozó munkások idén nyáron megtalálták. Részletek.

#8. Tényleg több tucat csomag füvet szórtak le egy drónról kannabiszpárti aktivisták Tel-Avivban?

IGEN. A marihuána legalizálásáért küzdő szervezet által végrehajtott akció kapcsán a rendőrség a drón irányítóit előállította. Részletek.

#9. Egy szlovén nő tényleg levágta a kezét, hogy pénzt kapjon a biztosítótól?

IGEN. A ljubljanai bíróság szerint a 22 éves Julija Adlesic a barátjával együtt találta ki a biztosítási csalást, amelytől 1 millió eurónyi biztosítási összeget reméltek. A szlovén nőt kétéves börtönbüntetésre ítélték. Részletek.

#10. Valódi-e a fenti történet a mentőápolóról, aki annak ellenére kapott pozitív koronavírus eredményt, hogy nem is ment el a vizsgálatra?

NEM. A szöveg Mátyási György újságíró figyelmét is felkeltette, aki levelet írt a bejegyzés közreadójának. Válaszában a posztoló arról tájékoztatta, hogy a történet “humor oldalról került hozzá”, és reméli, hogy a valóság nem ilyen. Hasonló történeteket egyébként szerte a világban mesélnek, de nincs rá bizonyíték, hogy a jelenség olyan elterjedt lenne, mint azt a neten keringő szóbeszédek sugallják. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke