Renáta hívta fel a figyelmem a múlt héten az alábbi, Facebookon terjedő történetre:

Pozitív koronavírusteszt, vizsgálat nélkül

“Ezen beszartok!!! :D Egy mentőápoló barátunkat elküldték korona tesztre, el is ment, kitöltötte a papírt de várni kellett a vizsgalatra, majd két és fél óra várakozás után el kellett mennie mert munkába sietett, így elmaradt a tesztelés, két napra rá kiküldték a papírt neki hogy pozitív lett a korona tesztje :D :D :D … na így vannak növekvő fertőzöttek…”

A szöveg Mátyási György újságíró figyelmét is felkeltette, ezért levelet írt a bejegyzés közreadójának. Válaszában a posztoló arról tájékoztatta, hogy a történet “humor oldalról került hozzá”, és reméli, hogy a valóság nem ilyen. A posztoló férfi később – bejegyzését tompítandó – ezzel egészítette ki a szöveget: “Ui. Nem kell minden írásról rögtön azt hinni, hogy igaz!!!”

A sztorinak utanajáró Mátyási kommentelői már akkor megjegyezték, hogy a történetnek más változatai is terjednek idehaza. Ilyen például az a verzió, amely Angliából hazaérkező “ismerősök” hasonló esetéről számol be.

Más országokban is mesélnek furcsa koronavírustesztekről

A fent idézett történet olyannyira nem egyedi, hogy az It’s Urban Legends twitteres oldal kezelője szeptember 23-án verziógyűjtésre szólította fel követőit. Az oldal szerkesztője találkozott a sztorival Írországban és Nagy-Britanniában is, valamint Közép-Európa egyes országaiban.

Peter Burger holland tényellenőrző tweetje szerint a sztori szeptember közepén Hollandiába is eljutott, Sofia Lincos pedig egy olasz verziót tett hozzá a gyűjtéshez.

Utóbbi változatban egy házaspár jelentkezik be görögországi nyaralása miatt Covid-tesztre, amit – miután az utazás elmarad – elfelejtenek lemondani. Pár nap múlva aztán megkapják pozitív eredményeiket, így karanténba kerülnek. Egy teszt miatt, amit el sem végeztek – idézi a sztorit Sofia Lincos.

Floridában már júliusban pedzegették – bizonyítékok nélkül

Egy jó néhány hónappal ezelőtti tweet tanúsága szerint a legenda az Egyesült Államokban már júliusban megfutotta a maga köreit. A floridai ABC7 Sarasota hivatalos twitteres oldala arról írt például július 15-én, hogy több forrásból is eljutott hozzájuk hasonló esetek leírása.

Rákeresve az itt megjelentetett szöveg részleteire kiderül: az anekdotának a szintén floridai Sun-Sentinel utána is járt, és arra jutott: a közösségi oldalakon terjedő történet hitelességére nincs bizonyíték. A lap által megkérdezett egészségügyi hatóságok és szolgáltatók pedig valószínűtlennek nevezték a sztorit.

A Sun-Sentinel direkt megkeresésekkel is megpróbált utánajárni a barátom-barátja típusú közösségi médiás posztoknak, de senkitől nem kaptak választ.

Egyedi esetek persze előfordulhatnak (update)

A Sun-Sentineléhez hasonló eredményre jutott egy másik állam helyi lapja, az ohiói Cincinnati Enquirer is 2020 augusztusában.

Ennek a lapnak az újságírója azonban azt is megjegyzi: véletlenek, tévedések persze előfordulhatnak. Jó példa erre annak a Huber Heights-i férfinak az esete, aki – miután online bejelentkezés után végül nem ment el a szűrésre – pár hét múlva negatív teszteredményeket kapott postán. A szóban forgó tesztelést végző szervezet elismerte az adatok elkeverését, és az eset után módosította eljárási rendjét annak érdekében, hogy hasonló ne fordulhasson elő újra.

Egészségügyi tisztviselők a lapnak azonban azt mondták: nincs bizonyíték arra, hogy a jelenség olyan elterjedt lenne, mint azt a neten keringő szóbeszédek sugallják.

Összefoglalva

Nincs rá bizonyíték, hogy tömegesen történnének hasonló esetek a világban, és hogy ennek célja a betegek számának mesterséges felturbózása lenne. Ha elő is fordult valahol egy-egy ilyen tévedés, nyugodt szívvel kijelenthetjük: annak Facebook-posztoknál hitelesebben dokumentált nyoma marad a neten. Legalább annyira, mint a fent idézett Hubert Heights-i esetnek.

Illusztráció: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!