Két jelölést is kapott nemrégiben Donald Trump a 2021-es Nobel-békedíjra: az egyiket Christian Tybring-Gjedde norvég jobboldali parlamenti képviselőtől az Ábrahám-egyezmény nevű, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael diplomáciai kapcsolatfelvételét tető alá hozó megállapodásért, a másikat pedig Magnus Jacobsson svéd kereszténydemokrata parlamenti képviselőtől a szerb-koszovói gazdasági megállapodásért.

Az amerikai elnökválasztás hajrájában a külpolitikai sikerekre rágyúró republikánus tábor és médiája hatalmas sikerként értékelte e jelöléseket – néha a jelölők titulusait is felturbózva kicsit (Tybring-Gjedde-t például a Fehér Ház tévesen a NATO Parlamenti Közgyűlés vezetőjeként mutatta be). A jelölések híre szeptember 10. és 14. között 48 különféle Facebook- és Instagram-hirdetésben is felbukkant, ezek felében egy röhejes elírással kísérve (Noble Peace Prize).

Mekkora a valós értéke egy jelölésnek?

A kérdésnek a Snopes nézett utána. Cikkük a Nobel-díj oldalán közzétett leírás alapján előbb számba veszi, milyen titulusok birtokában jelölhet valaki Nobel-békedíjra (ajánlhatnak többek között államfők, parlamenti képviselők, kormánytagok, különféle nemzetközi szervezetek tagjai, egyetemi professzorok, korábbi díjazottak, stb.), majd egy durva becsléssel több mint félmilliósra becsüli a jelölésre jogosultak számát.

Az évente a díjra jelöltek száma ennél ugyan jóval alacsonyabb, de a szervezők közlése szerint 2020-ban már ez a szám is jóval 300 feletti (ami csupán pár tucattal marad el a 2016-os, rekordnagyságúnak számító 376-tól). A bizottsági ajánlás szerint a jelölés titkos, a listát pedig ötven évre lepecsételik. Ez azonban nem egy kötelező hatályú ajánlás, ezért aztán évről évre sok jelölt neve megjelenik a sajtóban.

A Snopes cikke azt is megjegyzi, hogy – a jelölők nagy számának és vegyes összetételének köszönhetően – a történelem során nem mindig az arra legérdemesebbek kapták a jelöléseket. Korábbi jelöltek között volt többek között Joszif Sztálin és Benito Mussolini is, Adolf Hitler különös jelöléséről pedig ebben a bejegyzésben olvashattok részletesebben.

Donald Trumpot egyébként nem először jelölték a díjra, 2016 óta rendre felterjesztik az erővel a békéért alapelvű diplomáciai tevékenységeiért. 2018-ban azonban az FBI-nak vizsgálatot kellett indítania, miután felmerült: valaki lopott identitással jelölte az amerikai elnököt a díjra.

Update | A 2020-as Nobel-békedíjat végül az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) kapta – jelentette be a norvég Nobel-bizottság október 9-én. Az indoklásban azt mondták, hogy a WFP küzd az éhínség ellen, hozzájárul a konfliktusok sújtotta térségekben a békéhez vezető körülmények javításához, és vezető szerepben lép fel az ellen, hogy az éhezésre fegyverként tekintsenek háborúkban – írja a Telex.hu.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!