Illényi Balázs cikke azoknak a nyolcvanas évek eleji cikkeknek a keletkezéstörténetét mutatja be, amelyek elsőként ágyaztak meg a Pentagon által létrehozott AIDS betegség álhírének.

A sztori szovjet kitalálói egyrészt jól éreztek rá a vegyi és biológiai fegyverkezéssel kapcsolatos akkori nyugati félelmekre, valamint jól jött az is, hogy a frissen azonosított betegség eredetére a nyolcvanas évek elején még nem volt tudományos magyarázat.

A jól felépített titkosszolgálati akció idővel egy hitelesnek tűnő arcot is kapott egy keletnémet tudós, Jakob Segal képében. Az elismert bakteriológust a szovjetek állítólag a Stasin keresztül környékezték meg, aminek az eredménye 1986-ban egy 47 oldalas pamflet lett. Az AIDS természete és eredete című munka szerzői konkrét állítások nélkül turbózták fel tudományosnak hangzó hipotézisekkel a korábbi újságcikkek állításait.

Az itt megfogalmazott teória szerint a betegség eredete egy 1977-es marylandi kísérlet lehetett, amely során a juhokat és birkákat megfertőző Visna vírust kombinálták össze az emberekre veszélyes HTLV-I-gyel. Az így létrehozott, de akkor még fel nem ismert betegséget aztán a kísérletben tesztalanyként résztvevő rabok terjesztették el a börtönökben. Innen került be New York meleg szubkultúrájába – legalábbis Segal elmélete szerint.

A mesterségesen létrehozott AIDS teóriája világszerte nagy sikert aratott

Az elméletet legalább 25 afrikai ország sajtója vette át, de ismert brit napilapokban és 1987-ben a CBS amerikai csatornán is megjelent. A híresztelés tudományos semlegesítése évekbe telt. De hiába ismerte el 1993-ban már a KGB is az ügy köré szervezett dezinformációs kampányt, ma is sokan hisznek abban, hogy az AIDS-t mesterségesen hozták létre.

Egy HVG által idézett, 2005-ös felmérés szerint például az afroamerikaiak fele gondolta úgy, hogy az AIDS mesterségesen létrehozott betegség. Tizenöt százalékuk pedig még azt is valószínűnek tartotta, hogy a feketék kiirtására hozták létre.

A teljes sztorit elolvashatjátok a HVG cikkében, vagy megnézhetitek a New York Times – modern idők fake news jelenségéhez aktualizált – dokumentumfilmjében.

Meet the KGB Spies Who Invented Fake News | NYT Opinion

In Episode 1 of Operation InfeKtion, we reveal how one of the biggest fake news stories ever concocted – the 1984 AIDS-is-a-biological-weapon hoax – went vir…

Címlapkép-illusztráció: részlet a New York Times fent idézett dokumentumfilmjéből

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!