A levélben – amelyet a Szkeptikus Társaság facebookos oldala szúrt ki – az orvosi kamara határozottan kiáll a vírussal kapcsolatos tudományos konszenzus – a WHO, a CDC, az ECDC és egyéb vezető egészségügyi szervezetek állásfoglalásai és javasolt intézkedései – mellett.

Állásfoglalásuk szerint Magyarországon az elmúlt hónapokban csökkent a lakosság veszélyérzete, és ezzel párhuzamosan lazult az érvényben lévő rendelkezések betartási fegyelme – különösen igaz ez a maszkviselés és a távolságtartás tekintetében.

A levélben a kamara képviselői megdöbbenésüknek adnak hangot amiatt, hogy a vírusszkeptikusok és oltásellenesek nemzetközi konferenciát szerveznek Budapesten. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége szerint az ilyen rendezvények, valamint az előadók és szervezők közösségi médiában tett megjegyzései aláássák a járvány visszaszorítását célzó törekvéseket.

“Fehérköpenyes népámítók”

A járványtagadó nézetek hazai orvosok és gyógyszerészek általi terjesztéséről nemrégiben Boldogkői Zsolt írt publicisztikát a fenti cím alatt a hang.hu-n. Ebben a virológus-genetikus szerző arról elmélkedik, hogy a valóság mezejéről letévedt szakmabeliek vírusrelativizáló nézetei csak jobban megerősítik a vírustagadó laikusokat ábrándalapú gondolkodásukban.

Nézetei szerint az orvosok által is terjesztett, háttérhatalmi összeesküvésekről szóló bugyuta elméletek emellett komoly etikai problémákat vetnek fel, mert kikezdik a bizalmat a megvádolt ágazatokkal szemben, valamint rombolják a tudomány, az orvoslás, az orvosok és a kutatók hitelét.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!