2020 augusztusában az alábbi cikk terjedt gőzerővel a Facebookon:

“Coronavirus fertőzés újoncokban. Wenzel, R. P. és mtsai. (Departments of Internal Medicine and Pediatrics, University of Virginia School of Medicine, Charlottesville, Virginia): American Review of Respiratory Disease, 1974, 109, 621—624. 1965 óta ismert, hogy a coronavirus emberben felsőlégútbetegség okozója lehet. Epidemiológiájáról keveset tudunk, mert a vírus csak szervkultúrán tenyészik. Kimutatása újabban serológiai próbákkal történik. A szerzők 1972-ben közölték, hogy a polgári lakosok hűléses megbetegedéseinek 4%-a a coronavirus fertőzéssel volt kapcsolatos. 1970—1972 években matrózújoncokon végeztek hasonló vizsgálatot. Légúti fertőzést ez a vírus az első 2 évben csak 0—5%-ban okozott, a harmadik évben azonban egy hűléses járvány kapcsán a matrózok 52%-ának a vérsavója lett coronavírus-pozitív, a heveny légútbetegséggel kórházban ápoltaknak pedig csaknem 100%-ában volt kórokozó a coronavirus. Pongor Ferenc dr.”

Az 1976-os cikk valódi, de tálalása félrevezető

A cikk valódi, a rövid írás az Orvosi Hetilap 1976. január 4-ei számának 50. oldalán jelent meg eredetileg. Régi cikkek előtúrásával nincs semmi baj (nekem még sorozatom is van rá), de kontextus nélkül terjesztve a fenti cikk alkalmas lehet az újfajta koronavírus által okozott járvány bagatellizálására, tagadására. Ez pedig nehezítheti a betegség elleni védekezést.

Mint azt néhány, találomra kiválasztott komment is mutatja, a megosztók jelentős része saját, tagadó-kételkedő álláspontja alátámasztására használja a cikket:

“Nincs új a nap alatt” | “Öt éves voltam, amikor már létezett. Ezek ki a faszomat akarnak hülyíteni?” | “Mar regota ismertek a korona virust csak most vertek nagy dobra es raakasztottak a halal kontoset! Csak panikot keltik es mossak a hulyek agyat!” | Csak hogy mindenki tisztábban lásson a vírussal kapcsolatban!” | Miért kell hazudni a népnek? Ezt a kutatók gyártották. Mi csak kísérleti nyulak vagyunk. És ez csak figyelem elterelés vólt, hogy ők többet tudjamak lopni. Hónapokig hordatják velünk a maszkokat amibe már több a bacilus mint a lábtörlőmbe. És a?? büntetest ki teszi zsebre?? Ha nem hordják a “Bírkák”?!

Természetesen nem arról van szó, hogy egy régóta ismert betegséget próbálnának újként eladni. A koronavírus nem új jelenség: egyes fajtáit már az 1960-as években felfedezték. A kórokozónak azonban több fajtája ismert, bizonyos törzsei az embert is megfertőzhetik. A mostani járványt okozó SARS-CoV-2 vírust 2019-ben azonosították Kínában, előtte ismeretlen volt.

Fotó: Bődey János

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!