Kamuhírgyárakról és álhíreket terjesztő bothálózatokról már rengeteget olvashattunk az elmúlt években, a Wired cikke azonban most egy olyan csoport tevékenységét mutatja be, amely – a mára már szokásossá vált szokásos dezinformációs tevékenység mellett – hírportálok szerkesztőségi rendszerébe is töltött fel álhíreket, majd ezeket mindenféle közösségi médiás felületeken keresztül terjesztette. Az így publikált tartalmak jellemzően Lengyelországban és a Baltikumban állomásozó amerikai és a NATO katonai alakulatokat próbáltak besározni.

A Ghostwriter nevű csoportra a FireEye nevű kiberbiztonsági vállalat jelentése hívta fel a figyelmet. A cég elemzői szerint a hekkeléssel létrejött cikkeket ugyanaz a felhasználói kör terjesztette, ami egy nagyobb kampányt sejtet a háttérben. Hogy a támadások mögött ki állhatott, arra nem nagyon van bizonyíték, a tevékenység az elemzők szerint mindenesetre orosz érdekeket szolgál.

Az Index néhány konkrét példát is idéz Greenberg cikkéből:

– 2018 júniusában az angol nyelvű The Baltic Course nevű újság híre arról számolt be, hogy egy amerikai páncélos halálra gázolt egy bicikliző litván gyereket; a lap azonban még aznap jelezte, hogy támadás áldozatává váltak;

– néhány hónappal később a Kas Vyksta Kaune nevű lapban megjelent egy cikk arról, hogy a NATO le akarja rohanni Fehéroroszországot; tavaly szeptemberben pedig ugyanitt hoztak le egy cikket arról, hogy német NATO-katonák meggyaláztak egy zsidó temetőt.

– 2020 januárjában a koronavírus témáján keresztül támadt a Ghostwriter: a Kas Vyksta Kaune és az angol nyelvű Baltic Times is arról számolt be, hogy az első litvániai fertőzött egy amerikai katona volt, de ez sem volt igaz.

A FireEye vállalat hírszerzési igazgatója szerint az effajta álhíreknek akkor is nagy hatása lehet a közbeszédre, ha hamar felismerik és eltávolítják őket – egy választási kampány finisében pedig akár választásokat is eldönthet egy így terjesztett hamis információ.

Az Index cikkét itt, a Wired anyagát pedig itt olvashatjátok el teljes egészében.

Illusztráció: Unsplash.com / Daniel Falcao

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!