Fejre húzott BL-serleggel pózoló Bayern-játékos. Öltözőben serlegből pezsgőző Bayern-focista. Lewandowski az ágyában, ébredés után a kupa társaságában – csak néhány kép a Bayern München játékosainak ünnepléséről, ami a szerb közösségi médiában egészen másfajta asszociációkat indított be, mint a világ többi részén. Szerbiában ugyanis ismert egy félig viccesen, félig komolyan mesélt történet, ami egészen 1991-ig, a Crvena Zvezda BEK-győzelméig vezethető vissza, főszereplője pedig egy Dragisa Binics nevű csatár (a nyitó képen baloldalt).

Röviden a városi legendaként terjedő sztori: 1996-ban, amikor a Juventus megnyerte a BEK-et, és az olasz csapat játékosai az öltözőben ünnepelve nyakalták a pezsgőt a kupából, Vladimir Jugovics, a Juve győztes tizenegyesét értékesítő szerb légiósa, aki néhány évvel azelőtt még a Zvezdával hódította el a kupát, állítólag határozottan visszautasította a rituális italozást. Ha tudnátok, hogy a Binics abba a serlegbe hugyozott, ti sem innátok belőle, szólt a legenda szerint az indoklás, amely déli szomszédainknál azóta is rendre felbukkan egy-egy BL-döntő után. Lásd:

No Title

Dragiša Binić jokes incoming in 3… 2… 1… #UCLfinal https://t.co/9aoodgrHJp

Mit csinált Binics a trófeával?

A pályafutása során brutális sebessége miatt “Turbóként” emlegetett Binicset azóta többször is megkérdezték a történetről, és – talán senkit nem lep meg – nem ismerte el a trófea megszentségtelenítését. Egy tavaly év végi podcastban azt azonban elárulta, miként került hozzá 1991-ben hét napra a kupa: egy BEK-győzelmükkel kapcsolatos fogadást megnyerve engedte meg neki Dragan Dzsajics klubigazgató a serleg megutaztatását.

E roadshow során – Binics podcastos szavait idézve – a kupa bejárta Szerbia sok városát és Belgrád szinte összes szórakozóhelyét. Kitüntetett vendége volt például egy esküvőnek, majd egy nisi focimeccsnek, random szurkolók hurcolhatták el lakásaikba egy szelfi erejéig, egy alkalommal pedig többórás útzárat okozott az autópályán, amikor Binics megengedte minden arra közlekedőnek, hogy fotózkodjon vele.

Arra a kérdésre, hogy mi igaz a kupába vizelős legendából, csak a podcast végén tér vissza a kérdező. Binics rezzenéstelen arccal, széles mozdulataival kis híján lebontva a mikrofonállványt maga előtt újra előadja, hogy a kupa bejárta egész Szerbiát, és hát igaz, hogy közben egy kicsit elferdült a sok fotózkodás meg huzakodás során, de magát a kupába vizelős a legendát nem erősíti meg.

És valószínűleg józanul, nagy nyilvánosság előtt nem is fogja, marad hát a találgatás. Engem persze, látva a győzelem utáni ünneplések videóit, hallva a podcastban a hétnapos Binics-túra részleteit, semmi sem lepne meg, de amíg nem kerül elő egy videó az esetről, addig a sztori besorolása: legenda.

Akkor most a BL győztesei olyan serlegből isznak, amit a Binics talán megszentségtelenített?

Ez sokkal könnyebben megválaszolható: biztosan nem. A kupa kiosztásának ugyanis meghatározott szabályai vannak. A Wikipédia és az uefa.com kapcsolódó bejegyzései szerint évtizedeken át az volt a rend, hogy amelyik csapat összesen ötször vagy sorozatban háromszor megnyeri a kupát, az a serleg adott verzióját megtarthatja, és a következő idényre egy újat készítenek.

A jelenleg használt kupa a sorban a hatodik, és a Liverpool 2005-ös, ötödik győzelme után készült. Ezt azonban 2009 óta már a fenti feltételek teljesítése után sem tarthatják meg a csapatok, csupán egy életnagyságú másolatot kapnak az UEFA-tól.

A legenda szempontjából érdekes lehet még, hogy már a Jugovics 1996-os, juventusos győzelme után kiosztott kupa sem az a kupa volt, amellyel Binics körbejárta Szerbiát – azt ugyanis az AC Milan kapta meg 1994-ben, az ötödik győzelme után. Többek között annak a Dejan Szavicsevicsnek az emlékezetes átemelős góljának köszönhetően, aki 1991-ben szintén csapattársa volt a Zvezdában Binicsnek – ő azonban 1994-ben egyáltalán nem zavartatta magát a kupa csókolgatása közben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!