Az allergia a szervezet válaszreakciója valamilyen kis mennyiségű méreganyagra. A betegség egyedfüggő: van, akire sok nagyságrenddel nagyobb dózisban sem hat egy anyag, másoknál rendkívül kis mennyisége is súlyos tünetekkel, akár fatális következményekkel jár – olvasható a tudomany.hu összeállításában, amelyet az allergia témakör szakértői állítottak össze.

Ennek a válogatásnak a része Gáspár Krisztián írása a “kalciumterápiáról“. Arról a – megalapozatlan – gyakorlatról van szó, amely során betegek például rovarcsípés vagy gyógyszerszedés után kialakult allergiás reakciók leküzdésére megisznak egy kalcium-pezsgőtablettát, vagy kalciumtartalmú gyógyszert vesznek be. Ez a nézet Gáspár szerint az alapellátásban vagy a sürgősségi betegellátásban dolgozó orvosok között is elterjedt.

A kalciumterápia alkalmazása allergia esetén nem megalapozott

A kalcium allergiás betegségekben való alkalmazása Gáspár szerint nem helyes, sem az indikációt, sem az alkalmazási módot tekintve.

“Amennyiben kritikusan tekintjük át a szakmai irodalmat, nem találunk olyan klinikai vizsgálatot, tanulmányt, cikket vagy hivatkozást, amely a kalciumnak az allergiás állapotokban betöltött terápiás szerepével foglalkozna, azaz a hatása és alkalmazása az akut allergiás kórképekben a rendelkezésre álló irodalom alapján nem megalapozott, sőt megkérdőjelezhető” – írja Gáspár.

A szakértő szerint ráadásul allergia esetén nemcsak hogy nem használ a kalcium, hanem akár káros is lehet. Bár direkt ártalom (például toxicitás, gyógyszer-interakció) kialakulása a kalcium alkalmazásakor nem ismert, ugyanakkor indirekt ártalomként felmerülhet a hamis biztonságérzet kialakulása.

Vagyis az a helyzet, amikor a “kalciumkúra” után a beteg nem kapja meg az előírt antiallergiás kezelést, ami súlyos vészhelyzetben akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet.

További allergiás tévhitek helyretétele a tudomany.hu-n.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!