A Szkeptikus Társaság facebookos oldala vette észre, hogy a Snopes utánajárt annak a férfinak a történetének, aki – miután a Facebookon több alkalommal is viccelődött a koronavírussal – végül maga is elkapta a betegséget, majd július elején bele is halt.

A 37 éves ohiói Richard Rose előzőleg több alkalommal is megkérdőjelezte a járvány komolyságát. Április végén például arról írt a közösségi oldalon, hogy nem vesz maszkot, június közepén pedig egy zsúfolt strandon készült fényképet posztolt. Június végén aztán nála is koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, aminek szövődményeiben július 4-én meghalt.

Esetét a nemzetközi sajtó is felkapta, és elrettentő példaként Facebook-posztjait is bemutatták. Bár Rose tragédiája – saját online aktivitásának is köszönhetően – jól dokumentált, halála után előjött az a krízishelyzetekben vissza-visszatérő konteó, miszerint az egész sztori csupán kitaláció, és a férfi karakterét egy fizetett színész keltette életre.

A Snopes, miután utánajárt a történetnek, az esetet igaznak minősítette. Cikkükben a tényellenőrzők azonban megjegyzik: a férfi nem volt olyan vak vírustagadó, mint azt néhány, az esetéről beszámoló cikk sugallta. Rose posztjaiból kiderül: annak ellenére viccelődött néha a járvánnyal, hogy előzőleg tágabb családjában is volt komoly lefolyású megbetegedés, és a betegség rizikófaktoraival is tisztában volt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!