A hivatal közleménye szerint az információ valótlan. A jogszabályi környezet változása egyelőre csupán megalapozza az elektronikus állatorvosi vények jövőbeli bevezetését – írják.

Az álhír alapja a Nébih szerint lehet, hogy 2020. augusztus 1-től hatályba lép az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló, 2008. évi XLVI. törvény módosítása, amely megnyitja az utat az elektronikus vények rendszerének majdani bevezetéséhez.

E törvény alkalmazásában az állatorvosi vény állatorvosi képesítéssel rendelkező személy által kiadott, állatgyógyászati készítmény rendelésére vonatkozó, papíralapú vagy elektronikus vény, vagy megrendelő. A közeljövőben módosuló, az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendeletben ugyancsak megjelenik majd az elektronikus vény fogalma” – olvasható a közleményben.

A hivatal szerint ezek a változások azonban egyelőre csak elméleti jellegűek. Az, hogy a jogszabályokban foglalt változtatások mikor jelennek majd meg a mindennapi gyakorlatban, egyelőre nem tudható.

Mindemellett a Nébih emlékeztet, hogy a hagyományos állatgyógyászati vények szeptemberig elektronikus úton (például okostelefonon) is bemutathatók az állatpatikákban. A könnyítés nem vonatkozik a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre és az antibiotikumokra.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!