“Továbbra is hiszem, hogy mind a vírustól való félelem, mind pedig a tudatlanságból fakadó, őrült összeesküvések hajhászása is a tudomány elszigetelődésének eredménye, amin nagyon remélem, hogy a jelenlegi tudósgeneráció elkezd enyhíteni” – írja a virológus, azt kérve mindenkitől, hogy se a félelemnek, se az álszakértői megnyilvánulásoknak ne engedjen.

“A vírus továbbra is egy magas fertőzőképességű, a populáció bizonyos szegmensében súlyos és sok esetben végzetes megbetegedéshez vezető kórokozó – ezen a tényen semmiféle áltudományos magyarázat nem változtat. Ne féljünk, hanem értsük a helyzet komolyságát, és tudjuk, hogy mi a szerepünk a helyzet legyőzésében. A változást csakis a megértés és társadalmi összefogás hozhatja el” – mutat rá Kemenesi Facebook-posztjában.

Szerinte a társadalmi összefogás legfőbb mércéje jelenleg a széleskörű tudatosság, aminek jegyében azt tanácsolja:

– hordjuk a maszkot, ahol kell,
– tartsuk a távolságot, ahol kell,
– figyeljünk a kézhigiéniára,
– és tájékozódjunk.

Olvasóit arra bíztatja, hogy a mindennapokban is emeljék fel a hangjukat, ha a társadalmi érdekeket szolgáló tudatosság csorbát szenvedne – “szóljunk a benzinkúton, ha nincs maszk a többieken, szóljunk az étteremben, ha nincs maszk a pincéren”.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!