Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg belehalt a koronavírusba egy ohiói férfi, aki előzőleg arról írt a Facebookon, hogy nem vesz maszkot?

IGEN. A 37 éves ohiói Richard Rose előzőleg több alkalommal is megkérdőjelezte a járvány komolyságát. Április végén például arról írt a közösségi oldalon, hogy nem vesz maszkot, június közepén pedig egy zsúfolt strandon készült fényképet posztolt. Június végén aztán nála is koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, aminek szövődményeiben július 4-én meghalt.

#2. Tényleg a Mancs őrjáratot is elkaszálták az amerikai tüntetések hatására?

NEM. A téma futott már egy kört júniusban is, júliusban pedig azt követően jött elő újra, hogy Kayleigh McEnany fehér házi szóvivő is elrettentő példaként említette egy sajtótájékoztatóján. Ettől azonban még nem igaz: bár néhány zsarus sorozatot valóban elkaszáltak, a Mancs őrjárat nem tartozik közéjük – ahogy azt július végén a sorozat twitteres oldala is megerősítette.

#3. A képen tényleg Barack Obama, Anthony Fauci és Melinda Gates látható, amint 2015-ben meglátogatják a vuhani víruslabort?

NEM. A kép nem Vuhanban és nem is 2015-ben készült, továbbá Melinda Gates sem szerepel rajta. A 2014 decemberi fotó az amerikai Országos Egészségtudományi Intézet bethesdai víruskutató központjában készült, a téma pedig az intézet ebolaoltás-kutatása volt.

#4. A Beavis and Butt-Head sorozat tényleg új részekkel jelentkezik?

IGEN. Bár a netes átverések egyik gyakori változata a régi népszerű sorozatok visszatérésével való hitegetés, a Comedy Central közleménye szerint a csatorna valóban berendelt két szezont folytatásként.

#5. Egy amerikai riporter tényleg arról számolt be, hogy egy néző figyelmeztette rákos megbetegedésére?

IGEN. A floridai WFLA News Channel 8 munkatársának nyakán tévéadás közben vett észre egy csomót egy néző, akinél korábban – hasonló tüntetek után – rákot diagnosztizáltak. A néző figyelmeztetése után a riporternő megvizsgáltatta magát, és kiderült: a megérzés helyes volt. A Snopes cikke szerint nem ez az első hasonló, tévén keresztüli diagnosztizálás.

#6. Georgiai rendőrök tényleg holttestnek hittek egy felöltöztetett szexbabát?

IGEN. Allenhursti rendőrök egy vasúti sín mellett találtak rá a testre, és mivel a szabályok szerint a halottkém megérkezése előtt nem nyúlhattak hozzá, nem derült ki azonnal, hogy egy babáról van szó.

#7. Tényleg meghalt a Mythbusters sorozat egyik szereplője, Grant Imahara?

IGEN. A celebhalálok is rendszeres és visszatérő témái az álhírező oldalaknak. Imahara sajnálatos halálhíre (is) megmutatja, milyen az, amikor egy tévés személyiség valóban meghal. Ilyenkor a hír nemcsak kétes hitelességű oldalak néhány mondatos cikkében bukkan fel, hanem szinte minden újságban – lásd Google News.

#8. Tényleg a képen látható, borítékba rejtett kóddal azonosítják be a nemzeti konzultációban résztvevőket?

NEM. A kérdésnek – olvasói megkeresés után – az Index.hu járt utána. A lap cikke szerint a kereskedelmi forgalomban lévő borítékok esetében bevett gyakorlat az oldalsó zárófülön lévő gyártástechnikai azonosító; ez azonban független a konzultációtól, mivel a boríték gyártásának technikai paramétereire vonatkozik.

#9. Tényleg Donald Trump látható ezen a képen?

NEM. A Ku Klux Klan-tagok által körbevett férfi csupán egy hasonmása az amerikai elnöknek. A fotót az az Alison Jackson készítette, aki hírességhasonmások segítségével örökít meg botrányos fiktív jeleneteket – lásd például itt is.

#10. Egy új Facebook-szabály alapján tényleg minden korábbi posztunk nyilvánossá válik?

NEM. Szinte már havonta újra előjön az a felhívás, amely ősrégi kamukörlevelek egybegyúrásával jött létre. A legutolsó változatban már Covidra hivatkozás is van, és egy rejtélyes, “A paszta fel fog bukkanni és rákattint” mondat is helyet kapott. Tartalmát tekintve pedig ezek a korábbi állítások bukkannak fel benne.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke