Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. A George Floyd halála miatti tüntetések során tényleg elszabadult egy víziló Chicagóban?

NEM. Bár a felvétel valós, nem Chicagóban, hanem Spanyolországban készült 2016-ban, amikor is egy vándorcirkusz állata elszabadult.

#2. A Facebooknak tényleg új algoritmusa van, amely csupán 25 ember bejegyzését mutatja meg?

NEM. A már évekkel korábban is leleplezett tanácsot valószínűleg a Facebook új kinézetének folyamatos bekapcsolása élesztette fel újra.

#3. Egy YouGov-felmérés tényleg azt az eredményt hozta, hogy az amerikaiak 28%-a hisz abban, hogy Bill Gates az oltásokkal mikrochipet ültetne az emberekbe?

IGEN. A konteónak a republikánus válaszadók között még nagyobb volt az elfogadottsága: közülük 44%-nyian gondolták ezt az elméletet igaznak. Részletek.

#4. Tényleg egy gyerekekből álló fegyveres milíciát is bevetettek az atlantai tüntetők ellen?

NEM. Bár egy neten elterjedt videóban arról beszéltek, hogy Atlantában 12-13 éves fegyveresek néznek farkasszemet a George Floyd halála miatt utcára vonult tüntetőkkel, a rendőrség szerint az alakulat minden tagja megfelel az életkori határoknak. Részletek: 1, 2.

#5. Elon Musk tényleg arról írt gyereke születése után a Twitteren, hogy a baba neve X Æ A-12?

IGEN. A névről Elon Musk a Twitteren számolt be, a karaktersor jelentését pedig az anya, Grimes így magyarázta meg (Musk szerint hibásan). Később, miután többen is kétségbe vonták, hogy Kaliforniában lehet-e ilyen nevet adni egy gyereknek, Grimes az Instagramon arról adott hírt, hogy a baba nevét X Æ A-Xii-re módosították. Mivel egyik szülőtől sem áll messze az online trollkodás, további meglepetések nem kizárhatók.

#6. Mike Pence amerikai alelnök tényleg üres dobozokkal pózolt a sajtónak egy virginiai egészségügyi intézmény előtt?

NEM. 2020 májusában megjelent egy videó, amely azt sugallta: az amerikai alelnök orvosi védőeszközök helyett üres dobozokat vitt egy virginiai egészségügyi intézménybe. A felvétel valós, és a videóban hallható szavak is elhangzottak Mike Pence szájából az üres dobozokról – az alelnök azonban csak viccelt, az intézménybe bevitt dobozok nem voltak üresek. Részletek.

#7. A WHO tényleg arról adott hírt, hogy a vegetáriánusokat nem fenyegeti a koronavírus?

NEM. Az állításra nincsen bizonyíték; az ezzel kapcsolatban keringetett felhívások némelyikébe még egy szatirikus újság egy anyagát is beledolgozták. Részletek.

#8. Az Északi-sarkkörtől északra fekvő Paharovában tényleg 27,7 fokot mértek június elsején?

IGEN. Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldala szerint Svédország döntő részén az erős déli szél hatására 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet június elsején. A legmelegebbet Delsboban (30,4 fok) és Torpshammarban (30,1 fok) mérték, az Északi-sarkkörtől északra fekvő Paharovában pedig 27,7 fokot regisztráltak.

#9. Mark Zuckerberg tényleg David Rockefeller unokája?

NEM. Konteós oldalakon gyakran felbukkan az az állítás, miszerint a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnek a valódi neve Jacob Michael Greenberg, és a 2017-ben elhunyt milliárdos bankár, David Rockefeller unokája – olvasható a Szkeptikus Társaság facebookos oldalán, ahol mindjárt az állítás cáfolatát is linkelik.

#10. Valódi-e ez a fotó egy kairói építkezésről?

IGEN. A 12 kilométer hosszúra tervezett, környezetében bizarrul mutató felüljáró építéséről további felvételeket láthattok a DW híradásában. A híd kivitelezői szerint nem ők hibáztak, hanem a lakóházak tervezői, amikor túl közel építették az épületeket a híd tervezett nyomvonalához. A kivitelezők arra számítanak, hogy néhány házat el is kell majd bontaniuk – adta hírül a hvg.hu.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke