Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. 2020 júniusában tényleg meghalt Terence Hill?

NEM. A színésznek nem először keltették hamis halálhírét; ezúttal a Google-hirdetésekkel bőségesen kitapétázott fem3cafe-online kaszálhatott az álriadóból.

#2. Trianon évfordulóján tényleg a turáni testvérekre emlékeztek a japán parlamentben?

NEM. Kamu az a youtube-os videó, amelyben a feliratok szerint a japán parlament képviselői Trianonról emlékeznek meg. Részletek, tanulságok.

#3. A Quarterly Review of Biophysics Discovery folyóiratban tényleg megjelent egy tanulmány, amely bizonyítja, hogy a koronavírus emberi eredetű?

NEM. Sajtóértesülések szerint a Quarterly Review of Biophysics Discovery folyóiratban megjelent tanulmány arra mutat rá, hogy az új koronavírus mesterséges úton jöhetett létre. Ez az állítás azonban nem szerepel a szóban forgó tanulmányban. Részletek.

#4. Egy minneapolisi tüntetésen tényleg a rendfenntartók szúrták ki az arra járó kocsik kerekeit?

IGEN. A beavatkozásnak állítólag stratégiai okai voltak: így akarták elkerülni, hogy a kocsik esetleg nagy sebességgel a tömegbe hajtsanak. Részletek, videók a szurkálásokról.

#5. Norvégiában tényleg a tengerbe csúszott egy több száz méternyi partszakasz, épületekkel együtt?

IGEN. A földcsuszamlás során nyolc épület sodródott a tengerbe. Szerencsére nagyrészt elhagyott épületeket érintett az erózió – írja az Időkép.

#6. Tényleg bin Laden fotója is kikerült a Leeds United stadionjába?

IGEN. Mint arról az MTI is beszámolt, Angliában zárt kapuk mögött rendezik meg a labdarúgó szezon hátralévő meccseit. Az üres arénákba több klub is szurkolói fotóit ragasztja a székekre. A Leedsnél 15 ezer fizető rajongó képét tették a lelátóra, de nem vették észre, hogy ezek egyikén a 2011-ben meghalt terroristavezér szerepel. A klub ígéretet tett rá: a jövőben odafigyelnek arra, hogy hasonlók ne történhessenek meg.

#7. A LEGO tényleg leállította rendőrös játékai gyártását és forgalmazását az amerikai tüntetések miatt?

NEM. Az erről szóló híradások a játékgyártó szerint félrevezetők, és csupán egy marketingre vonatkozó kérésük félreértéséből ered. Részletek.

#8. Tényleg egy koronavírust ábrázoló plakát is megjelent a 2011-es Amerika Kapitány című filmben?

NEM. Bár a Snopes szerint a szóban forgó felvétel eredeti, a jóslatok híveinek nagy csalódást okozhat a koronavírusnak nézett plakát megoldása: az ugyanis a Barilla tészta egy újévi reklámja.

#9. Az északi sarkkörön túli orosz Verhojanszkból tényleg 38 Celsius-fokos hőmérsékletet jelentettek?

IGEN. Kelet-Szibéria e régiójában a telek szélsőségesen hidegek, de a terület ismert nyári extremitásairól is. Viszont a 38 Celsius-fok még így is kivételes – idézi az Index a Meteorológiai Világszervezet szóvivőjét.

#10. Valódi-e ez a kép Hitlerről, amelyen úgy tartja a Bibliát, mint nemrégiben Donald Trump?

NEM. Photoshop-munkáról van szó: az eredeti képen Hitler éppen szalutál.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!