A Nickelodeon gyerekműsoráról 2020 júniusában, a George Floyd meggyilkolása által kiváltott, rendőri brutalitás elleni tüntetéshullám hatására kezdték el azt terjeszteni a neten, hogy a csatorna elkaszálja a többek között egy rendőrkutyát is felvonultató rajzfilmet.

Épp tegnap írtam a LEGO esetéről, vagyis amikor egy félreérthetően megfogalmazott levél hatására az terjedt még a sajtó egy részében is, hogy a játékgyártó leveszi a polcokról a rendőrös termékeit. Bár a felzúdulás hatására a cég világosan kifejezte, hogy ilyesmiről szó sincs, a neten az eredeti állítás tovább mutálódott, és már a rendőrös játékok gyártásának leállításáról kezdtek beszélni.

A Mancs Őrjáratot érő közösségi médiás beszólások azután jelentek meg, hogy a rajzfilmsorozat hivatalos csatornája közzétett egy szolidaritásból átmeneti hallgatást vállaló üzenetet a Twitteren. Az erre a bejegyzésre érkező válaszok közül szemlézett párat a New York Times újságírója, cikkében jelezve: a reakciók persze vicc kategóriába tartoznak, de közben mégsem – hiszen a tiltakozások már fiktív rendőrkaraktereket is fenyegetnek.

A Times cikke után nem sokkal Donald Trump fia, Eric, valamint a legnagyobb amerikai fegyverpárti szervezet, az NRA egykori szóvivője, Dana Loesch is arról írtak, hogy a gyűlöletroham a rajzfilmsorozatot is elérte.

A kommentek nagy része vicc vagy élcelődés volt

Mindez azonban nem jelenti, hogy a Mancs Őrjáratot valóban elkaszálták volna. A Snopes cikke szerint a rajzfilmsorozatot érő beszólások túlnyomó többsége vicc volt, a ténylegesen a mancsőrök elkaszálását követelő hangok kisebbségben voltak. A legendavadász lap szerint a rajzfilmsorozat törlése körüli szóbeszédek terjedéséhez egy 2018-as, szatirikus The Onion-cikk újbóli felemlegetése is hozzájárulhatott.

A teljes képhez hozzátartozik még, hogy a mancsőrjáratos vaklárma egy olyan felfokozott helyzetben született, amikor a tiltakozások hatására valóban elkaszáltak olyan rendőrös sorozatokat, mint a már több mint 30 éve műsoron lévő Cops vagy a Live PD, továbbá streamingszolgáltatók több filmet és sorozatot is levettek műsorukról, és/vagy “történelmi kontextusba helyezésüket” tervezik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!