Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Donald Trump tényleg arról érdeklődött egy tweetjében, hogy mikor adják vissza a Noble-díjukat az orosz kapcsolatairól író újságírók?

IGEN. Az amerikai elnök azóta törölt tweetjében nemcsak elírta a Nobelt, hanem valószínűleg össze is keverte Pulitzer-díjjal. Később az egészet – akárcsak a fertőtlenítő testbe fecskendezéséről szóló ötletét – szarkazmusként próbálta eladni.

#2. A képen látható katona tényleg azért cipel egy szamarat a hátán, mert egy aknamezőn járnak, és az irányítás nélküli állat mindenkit megölne maga körül?

NEM. Az 1958-as algériai háborúban készült fotó nem egy aknamezőn szamarat cipelő katonát ábrázol, hanem egy francia idegenlégióst, aki egy éhező szamarat visz magával a csapat bázisára. Részletek.

#3. Két kínai orvosnak tényleg besötétedett a bőre, miután koronavírussal kórházba kerültek?

IGEN. A kardiológus Ji Fan és az urológus Hu Veifeng valóban elkapták a koronavírust januárban, és állapotuk súlyosbodásával mindketten lélegeztetőgépre kerültek. Április 18-án a pekingi BTV egy tudósítást adott le a két orvos felépüléséről, amiben jól látható, hogy a doktorok bőre elszíneződött. Arról azonban nincs szó – mint az az esettel kapcsolatban elkezdett terjedni a neten -, hogy a koronavírus egyik hatása a bőr pigmentációjának megváltozása lenne. Részletek.

#4. Nagy-Britanniában tényleg mobiltornyokat gyújtottak fel, miután elterjedt az a szóbeszéd, hogy az 5G technológiának köze lehet a koronavírushoz?

IGEN. Az alaptalan szóbeszédek hatására több tucat tornyot rongáltak meg áprilisban Nagy-Britannia-szerte. Sok helyen olyan állomásokat is támadás ért, amelyek egyelőre csak hagyományos mobilforgalom bonyolítására alkalmasak. Részletek.

#5. A Nobel-díjas Taszuku Hondzso tényleg arról beszélt, hogy a koronavírus nem természetes eredetű, hanem egy kínai laboratóriumban hozták létre?

NEM. Taszuku Hondzso közleményben tagadta, hogy a vírussal kapcsolatban neki tulajdonított mondatokat nyilatkozta volna, és ennek nincs is semmi nyoma. Részletek itt és itt.

#6. A Nobel-díjas Luc Montagnier szerint az új koronavírust tényleg AIDS elleni vakcinán dolgozó biológusok hozhatták létre?

IGEN. Bár a tudományos konszenzus szerint az újfajta koronavírus majdnem biztosan természetesen fejlődött ki, vannak kutatók, akik arra gyanakodnak, hogy emberi segítséggel hozták létre. Közéjük tartozik a francia virológus, Luc Montagnier is, akinek állításait azonban más tudósok megalapozatlannak tartják. Részletek.

#7. Tényleg meghalt a koronavírus elleni oltás egyik első emberi tesztalanya, Elisa Granato?

NEM. Az álhírt a brit egészségügyi hatóságok és maga az érintett is cáfolta.

#8. A New York Times twitteres oldala tényleg arról számolt be, hogy Észak-Korea elismerte Kim Dzsong Un halálát?

NEM. A gyorshírt egy NYT megjelenésére hajazó kamu twitteres profil hozta le. Az átverést leleplező jelekről – többek között az elírt profilnévről (offcial) és a hitelességet jelző kék pipa hiányáról – ebben a Twitter-bejegyzésben olvashattok.

#9. A CBS News tényleg egy olaszországi felvétellel illusztrálta New York-i tudósítását?

IGEN. A CBS elismerte, hogy tévedésből egy bergamói felvétellel illusztrálta New York-i helyzetről szóló tudósítását, és azt ígérte: minden platformjáról törli a felvételt. Egy hét múlva azonban a felvétel újra előjött – ezúttal egy pennsylvaniai tudósításukban. Részletek.

#10. A csernobili erdőtüzek után valóban egy egészségre káros radioaktív felhő vonult át Magyarország felett?

NEM. Április elején csetappos üzenetek formájában kezdett terjedni egy figyelmeztetés, miszerint április 9-én sugárzás éri el Magyarországot, és nem érdemes szabad levegőre menni. A figyelmeztetés egyik változatában hírbe hozott Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az egész csupán álhír volt. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke