Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Egy orángután tényleg megtanult kezet mosni, miután azt látta, hogy gondozói sokat mosnak kezet a koronavírus-járvány miatt?

NEM. Bár 2020 április elsején megjelent egy videó, amely egy Sandra nevű orángutánt mutatott be kézmosás közben, és a felvételnek voltak olyan értelmezései is, miszerint az állat a koronavírus óta többet tisztálkodó gondozóitól leste el új tudományát, valójában a videó csak egy vicces figyelemfelhívás a kézmosás fontosságára, és a felvétel igazából 2019-ben készült.

#2. Olaszországban tényleg az utcára dobálják az emberek a pénzüket, mert az úgysem védi meg őket a haláltól?

NEM. A képeknek nincs közük a mostani járványhoz, a 2019-ben készült venezuelai felvételek az ottani hiperinfláció hatására értéküket veszítő bankjegyek kidobálását mutatják.

#3. Terrorfenyegetés gyanújával tényleg vádat emeltek egy férfi ellen Missouriban, mert egy boltban szándékosan ráköhögött másokra?

IGEN. A 33 éves John Swaller a Missouriban található Cuba városában bement a helyi boltba, a hűtőpultra ráírta, hogy Covid-19, majd szándékosan ráköhögött néhány vásárlóra.

#4. A fenti felvételen tényleg az látható, hogy a járvány lezárásainak hatására a delfinek visszatértek Velencébe?

NEM. A járvány hatására Európa városainak utcáiról, köztereiről eltűntek az emberek, és sok helyen korábban ritkán látott állatok tértek vissza. A városokban kószáló állatokat ábrázoló képek és videók egy része valós, de a velencei delfines videó épp nem – ugyanis Szardínián készült.

#5. Ha hajszárítóval az orrunkba fújunk, tényleg elpusztítjuk a koronavírust?

NEM. Nincs bizonyíték rá, hogy ezzel el lehetne pusztítani a kórokozót, sőt a “jótanács” veszélyes is lehet (lásd még: égési sérülések, a nyálkahártya károsítása, a praktika megelőzési tanácsok helyetti használata, stb).

#6. Tényleg megjósolta a koronavírust egy magyar férfi egy 2015-ös Facebook-posztban?

NEM. Bár egyes szkeptikusok visszadátumozott posztra gyanakodtak, ebben az esetben egy még egyszerűbb trükkről volt szó: a közzétevő a 2015-ös, “Ismeros ez az èrzès?:))” szövegű posztját írta át 2020. március 18-án.

#7. A fenti képen tényleg az látható, hogy tömegek rohamoznak meg egy holland Aldit a koronavírus következtében?

NEM. A videó – amely valójában a németországi Kielben készült, és amit már 2011-ben feltöltött valaki a YouTube-ra – egy műszaki cikkekre vonatkozó akciós nap nyitó pillanatait ábrázolja. Ha érdekel, hogyan ellenőrizheted egy videó eredetét, olvasd el ezt a cikket is.

#8. Izraelben tényleg azért nem halt meg még senki a koronavírustól, mert az ottaniak szódabikarbónával és citrommal kevert meleg vízzel kúrálják magukat?

NEM. A főként WhatsAppon terjedő “jótanácsnak” semmiféle tudományos alapja nincs, és az sem igaz, hogy Izraelben ne lenne halálos áldozata a kórnak – a kvíz készítésének időpontjában 42 halottja volt a járványnak. (Friss, országokra lebontott adatokat itt találhatsz.)

#9. Az olasz Rai egyik csatornája 2015-ben tényleg levetített egy kisfilmet arról, hogy Vuhanban új, emberre is veszélyes vírusokat állítanak elő?

IGEN. A most előkerült felvétel nagy zajt keltett Olaszországban, felélesztve azokat a bizonyítatlan feltételezéseket, miszerint a mostani új koronavírust mesterségesen állították elő. Egy Nature-ben megjelent tanulmány szerint azonban az új koronavírus természetes úton fejlődött ki.

#10. Tényleg leállították a Corona sör gyártását Mexikóban?

IGEN. Bár a járvány csak alig néhány hónapja tart, a szerencsétlen nevű Corona sörnek már most fordulatokban gazdag a története. Kezdődött minden azzal, hogy egy PR-szagú “felmérésben” – némi csúsztatással – azt hozták ki, hogy az amerikaiak közel 40 százaléka nem vásárol Corona-sört a járvány miatt. Ezt nemcsak gyorsan leleplezték, de a cég hamarosan azzal jelentkezett, hogy nemhogy nem esett vissza a terméke forgalma, de volt olyan hét is, amikor éppenhogy nagyot nőtt. Április elején azonban a gyártó bejelentette: mivel tevékenységük nem alapvető fontosságú, átmenetileg le kell állítaniuk gyártási tevékenységüket Mexikóban.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke