Az egész azokkal a drónfelvételekkel kezdődött, amelyeken fehér ruhás munkások koporsókat helyeznek el egy hosszú gödörben. A szomorú eseményről a Reuters egy fotósorozatot is közzétett, és egy drónos videó is készült.

A Reuters fent idézett cikkéből többek között kiderül, hogy a Hart-szigetet a 19. század óta használják olyan New York-iak temetésére, akiknek nincsenek hozzátartozóik, vagy ha vannak is, nincs pénzük elföldelni az elhunytat. Normál esetben hetente általában 25 ilyen embert temetnek el a szigeten, ez a szám azonban március óta gyors növekedésnek indult – és most napi kéttucat holttestnél járnak. Pontos halálozási adatok egyelőre nincsenek mindenkiről, de valószínű, hogy a New York városában tomboló koronavírus-járvány is hozzájárul a számok emelkedéséhez.

Temetésből égetés

Ez a hírt vette át péntek reggel – valószínűleg egy szerencsétlen félrefordításnak köszönhetően – tévesen az atv.hu azzal a címmel, hogy “Borzalmas: elégetik a holttesteket New Yorkban – képek“. A holttestek tömeges elégetéséről természetesen szó sincs, az még a portál által közölt fotósorozaton is jól kivehető volt, hogy a koporsókra föld került. A tévedést talán az angol bury és burn szavak hasonlósága okozhatta, de ez csak feltételezés: a lap ugyanis magyarázat vagy kiigazítás helyett törölte a cikket (Konok Péter Facebook-posztjában azért még látható az írás nyitóképe).

Nem lett teljesen tökéletes az atv.hu második, témában írt cikke sem, amelyben az a mondat szerepel: “Olyannyira kevés a temetkezési hely New York városában, hogy a holttesteket már tömegsírba helyezik el.” De ne ragadjunk le az atv.hu anyagainál, mert más oldalakon is megjelent hasonló hangvételű anyag (mármint a másodikhoz, nem az elégetőshöz hasonló).

A Reuters cikke ezzel szemben arról ír, hogy bár a közeljövőben – ha még ennél is rosszabbra fordulnak a dolgok – eljöhet az a pillanat, amikor a halottasházak terheltsége miatt ideiglenesen is el kell majd helyezni holttesteket a szigeten, de ez még nem jött el. A felvételen látható koporsók nem azért kerültek oda, mert “annyira kevés a temetkezési hely” a városban, hanem mert ezeket az embereket nincs, aki eltemesse. Többen vannak, mint általában, valószínűleg van köztük koronavírusban elhunyt személy is, de nem csak azok.

A városvezetés szerint egyelőre nem tartanak itt

A drónfelvételek ügyében egyébként a nap folyamán New York város polgármestere is szükségesnek érezte, hogy pontosítsa a megjelent híreket. Bill de Blasio szerint a szigeten eltemetett emberek továbbra is olyan személyek, akiknek az elhalálozása után 14 napon belül nem jelentkeztek rokonok vagy barátok, hogy eltemessék őket. A polgármester erről szóló tweetfolyamát itt olvashatjátok el:

A hét elején egyébként nagy felhördülést okozott (és valószínűleg a mostani félreértésekhez is hozzájárult), hogy Mark Levine, New York egészségügyi bizottságának elnöke arról beszélt: a kórházak mellett parkoló hűtőkamionok és hűtősátrak közelgő telítettsége esetén a városnak egy közparkban kell majd ideiglenes temetőt kialakítania. Az állítást akkor Andrew Cuomo kormányzó és Bill de Blasio polgármester is tagadta, és a városvezetés még tegnap is arról beszélt, hogy New York még közel sem jár itt. Hogy ebből mennyi a politika és mennyi a reménykedés, nehéz megítélni, de a nyilvános és szinte real-time adatok világában nehéz lenne hosszú ideig titokban tartani az ilyesmit.

A Johns Hopkins tegnapi összesítése szerint New Yorkban 172 ezer regisztrált fertőzött volt (több, mint – az Egyesült Államokat leszámítva – a világ bármely országában), és a betegségben több mint 5800-an meghaltak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!