A fotóhoz csatolt szöveg szerint a képen látható második világháborús katona azért cipeli a hátán a szamarat, “mert ez egy aknamező, ahol a szamár egy aknára lépve magát, de a katonát és bajtársait is megölhetné“. Tanulságként a kép terjesztői – kimondatlanul is a mostani járványhelyzetre utalva – azt javasolják: “nehéz időkben elsődlegesen az idiótákra kell figyelned, akiknek fogalmuk sincs, mekkora veszélyben vannak, vagy mekkora veszélyt jelentenek másokra…

Bár a történet tanulságát bárki elcsomagolhatja magának, a fotó értelmezése nem több kitalációnál – figyelmeztet a Snopes cikke. A kép ugyanis

– nem a második világháborúban készült, hanem az 1958-as algériai háborúban,
– és nem is egy aknamezőn szamarat cipelő katonát ábrázol, hanem egy francia idegenlégióst, aki egy éhező szamarat visz magával a csapat bázisára.

Az esetre az angolszász világ figyelmét egy Daily Mail-cikk hívta fel, ebben jelent meg a mostani szöveghez csatolt fotó is. A később meggyógyított és Bambi néven egyfajta szakaszkabalaként alkalmazott szamár megmentőit egy amerikai állatvédő társaság 1958-ban díszoklevéllel jutalmazta.

A szamármentő légiósok elismeréséről egyébként annak idején a hazai olvasók is értesülhettek, például az Esti Hírlap 1959 januári, Szamárhír című, erősen gunyoros jegyzetéből:

Köteteket lehetne idézni tanúvallomásokból, feljegyzésekből, amelyek a francia idegenlégió kegyetlenségét tanúsítják az arabokkal, vietnamiakkal, Afrika és Ázsia más népeivel szemben. Különösen félelmetes a híre az algériai alakulatoknak. Ezért olvashatta mindenki megnyugvással, hogy az amerikai állatvédő társaság 1958. évi aranyérmét, a díszoklevéllel együtt, az idegenlégiónak adományozta, mert egyik algériai alakulata rendkívüli jóságról tett tanúbizonyságot, amikor egy eltévedt szamarat megmentett az éhhaláltól. Ezt a hírt legfeljebb azzal egészíthetjük ki, hogy az algériai csacsi története, úgy látszik, valóban megindította egyes szamarak szívét.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!