Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg a krími-kongói vérzéses láz vírusát mutatták ki Margit-szigeti kullancsokból?

NEM. Bár a Magyar Kullancsszövetség elnöke egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban, a PTE virológusai szerint erről nincs szó. Ők mindössze a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát találták meg egy Margit-szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétére közvetlen bizonyíték nincs.

#2. Az amerikaiak 38%-a tényleg nem vásárol Corona sört a járvány miatt?

NEM. Ilyet még az a közlemény sem állít, amelyre hivatkozva ez az állítás végigfutott a sajtón. Ha érdekel, mit érdemes megnézni egy hangzatos állításokat megfogalmazó felmérés esetén, kattints ide.

#3. Ukrajnában tényleg barikádokkal és kődobálással próbálták megakadályozni, hogy Novi Szanzsariban különítsenek el Vuhanból és környékéről evakuáltakat?

IGEN. A tiltakozók azokat a buszokat támadták meg, amelyek a koronavírus sújtotta Kínából szállítottak haza embereket Novi Szanzsariba. A tömegzavargást állítólag az váltotta ki, hogy korábban elterjedt egy hoax, miszerint az evakuáltak között fertőzöttek is vannak.

#4. Agyműtéte közben tényleg hegedült is Dagmar Turner brit művész?

IGEN. Az 53 éves Turner attól félt, hogy tumoreltávolító műtétje alatt az orvosok megsértik agya mozgásért felelős területeit. Ezért aztán koponyája felnyitása után a művészt felébresztették, és hegedülésre kérték. Ez segítette az orvosokat abban, hogy a beavatkozás során ne okozzanak karrierjére nézve maradandó károsodást a művésznek.

#5. Valódi-e a fenti Google Maps-részlet, amelyen egy német férfi házassági ajánlata látható?

IGEN. A 32 éves Steffen Schwarz úgy trükközött a kukoricamező beültetése során, hogy kiválasztottja a levegőből egy drón segítségével a Hozzám jössz feleségül? üzenetet olvashassa el (a címzett állítólag igent mondott, és az esküvőt júniusra tervezik). A férfi bevallása szerint nem áhítozott a világ figyelmére, és csak később tudta meg, hogy üzenete felkerült a Google térképére is.

#6. A sok meleg víz fogyasztása tényleg megakadályozza a koronavírus terjedését?

NEM. “Egy olasz orvos a koronavírusról – Fontos információk” címmel futott végig február végén a Facebookon egy bejegyzés. Az egyes állításokat – köztük a kérdésben szereplőt a meleg vizes ajánlásról – a Pécsi Tudományegyetem virológusa tette helyre.

#7. A fenti képen tényleg a koronavírustól rettegő bukarestiek áruházi tülekedése látható?

NEM. Egy többéves videót próbáltak a neten a koronavírushoz kapcsolni – csak mert látványos volt. A képeket – napokkal a felvétel leleplezése után – az egyik kereskedelmi tévé híradójában továbbra is a koronavírus hatásának illusztrálására használták.

#8. A fenti képeken tényleg emberi fogyasztásra szánt tojásokat hamisítanak Kínában?

NEM. Február végén újra megjelent a Facebookon az a videó, amely állítólag kínai tojáshamisítást leplez le. Valójában egy tojásutánzatú játék gyártásának képeit láthatjuk.

#9. Egy ukrán iskolai történelemkönyvbe tényleg egy Keanu Reeves-t is ábrázoló mémfotó került bele az eredeti helyett?

IGEN. A tizedikeseknek szánt tankönyv kiadója szerint hibáztak, a könyv történelemprofesszor szerzőjének állítása szerint azonban a bakit még kiadás előtt felfedezték, de végül benne hagyták egyfajta easter eggként.

#10. Dean R. Koontz 1981-ben tényleg beleírta egy regényébe a Wuhan-400 nevű vírust?

NEM. Az új koronavírus terjedésével párhuzamosan nagy sláger lett a neten egy Dean R. Koontz-regény részletét ábrázoló fotó, amelyen a szerző egy Wuhan-400 nevű vírusról ír. Nézőpont kérdése, hogy minek nevezzük ezt: a neten vírusszerűen terjedő bejegyzésben jóslatnak hívják, én az ezzel kapcsolatos bejegyzésemben inkább véletlennek. Az viszont a Snopes szerint biztos, hogy a szerző nem 1981-ben írta bele regényébe a Wuhan nevet: a könyv eredeti verziójában ugyanis a vírus még a Gorki-400 név alatt futott, és csak a későbbi kiadásokban változott Wuhan-400-ra.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke