A Marca beszámolóján alapuló hír gyorsan végigfutott a hazai sajtón is. Eszerint a Juventus portugál focistája “nemes gesztusra szánta el magát”, és hoteljeit ideiglenes kórházakká alakíttatja át a koronavírus miatt. Sőt a híradások szerint még az ott dolgozó orvosok bérét is állni fogja.

Az AFP telefonon beszélt a szóban forgó Pestana Hotels szóvivőjével, aki elmondta: az információ nem valós. A szállodalánc lisszaboni ága a holland RTL Nieuwsnak pedig arról beszélt: ők egy hotelt üzemeltetnek, ami az is marad.

Az AFP szerint a madeirai önkéntes karanténban lévő Ronaldo közösségi médiában megjelenő posztjai sem említettek ilyesmit, a sztár csak általánosságban beszélt a megelőzés fontosságáról, és kinyilvánította együttérzését a betegek felé.

Ronaldót korábban több alkalommal is hírbe hozták hasonló, megerősítetlen nagyvonalú akciókkal: többek között állítólagos gyerekkori csapattársának támogatásával, idehaza pedig a költséges injekciókúrára gyűjtő beteg kislány, Noémi kezelésével kapcsolatban. Ez talán azért is van így, mert a sztár egyébként valóban híres adományairól – valós karitatív tevékenységéről többek között ebben a cikkben olvashatsz.

A hazai lapok helyesbítési gyakorlatának sokszínűségét mutatja, hogy egyes portálokon egész egyszerűen nem érhető már el a hír (Origo, Mandiner), mások e cikk írásának pillanatáig sem nyúltak hozzá többségében máshonnan szemlézett anyagaikhoz (ATV, Kisalföld, Délmagyar). Több oldalon az eredeti cikk alján frissítésként közlik a cáfolatot (Player, 24.hu), és van olyan lap is, amely a cáfolatot önmagában is közölte (24.hu).

Fotó: pestanacollection.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!