4. fejezet: Így ellenőrizz képeket és videókat

4.1. Nézd meg az alábbi videót!

@ihanaidsHeute in Herthen NRW ##corona ##coronavirus ##coronatime♬ Its Corona time – playboierik21

4.2. Válaszold meg az alábbi kérdéseket!

Results

#1. Mi látható szerinted a videón?

Egy szimpla áruházi akció. Az esetre 2011-ben került sor a németországi Kielben.

#2. Milyen felületen jelent meg a videó?

TikTok. A videós közösségi oldalon a koronavírus megjelenése után – az e videó alatt is hallható számot felhasználva – többen is megosztották saját vírussal kapcsolatos tapasztalataikat, érzéseiket a platformon. Ennek köszönhetően az It’s Corona Time gyorsan mémmé vált.

#3. Milyen nyelvű a videó melletti kísérőszöveg?

Német. A szöveg jelentése: Ma az észak-rajna-vesztfáliai Hertenben. Ha egy nyelvet nem ismersz, használd a Google Fordítót, akár webes formában, a lefordítandó szöveg átkopizásával, akár böngészős bővítményként, akár appként is. Egyik sem tökéletes, de a technológia folyamatosan fejlődik.

Beküldöm

4.3. Nem minden az, aminek mondják

Válsághelyzetekben gyakran előfordul, hogy egy fotót vagy videót az eredeti környezetéből kiemelve, új történettel ellátva kezdenek el keringetni a neten. Például egy természeti katasztrófa után megjelenik egy állítólagos helyszíni videó, amely azonban valójában több évvel azelőtt, a világ egy másik pontján készült felvétel.

A koronavírussal kapcsolatban is rengeteg hasonló megtévesztő kép és videó jelent meg a neten – és ez a vásárlós videó is közéjük tartozik. A szóban forgó TikTok-bejegyzés szerint az esetre a németországi Hertenben került sor, de olyan magyarázat is terjedt, miszerint az eset a hollandiai Haarlemben vagy épp Belgiumban történt (lásd a lenti YouTube-videót). Valójában egyik magyarázat sem igaz.

Corona Virus Hits Belgium Aldi Sold Out In A Minute As Multitude Rush Into The Grocery Store!

►High Tension As Corona Virus Spreads Across Europe. Aldi In Belgium Opening Its Doors To Her Clients In The Morning►Opus Magnum #1 Urban News Channel ——…

4.4. Így járj utána egy kép vagy videó valóságtartalmának

A legegyszerűbb módja egy felvétel ellenőrzésének, ha rákeresel a videóra jellemző kulcsszavakra (például koronavírus Aldi), hátha valaki már elvégezte a nyomozást az ügyben. Ha egyik találat sem visz közelebb a megoldáshoz, csapj hozzá a kulcsszavakhoz néhány olyan szót, mint például a kamu, átverés, fake, hoax, stb. A koronavírus aldi hoax szavakra például 2020. március 15-én az Urbanlegends.hu leleleplező cikke volt a találati lista élén.

A videók valóságtartalmának megítélésében emellett az alatta sorakozó hozzászólások is segíthetnek. De készülj fel: nem mindig könnyű megtalálni a sok “Osztom!”, “Borzalom”, “Őrület!” jellegű komment között azt a néhány józan vagy épp leleplező hangot, ami segít helyre tenni a videót.

4.5. Mi van, ha még nem ellenőrizte senki a videót?

Ebben az esetben neked kell eljátszanod az újságíró szerepét. Nyomj egy képernyőmentést a videó egy tetszőleges pillanatára, majd keress rá az így kapott képre egy fordított képkereső segítségével, hogy megtudd, mikor tették fel először a videót a netre.

A Google fordított képkeresőjét a legegyszerűbben úgy hívhatod elő, ha a vizsgálni kívánt kép fölé mész, majd megnyomod egered jobb gomját egyszer, és kiválasztod a Képkeresés ezzel: Google opciót.

Koronavírus online tanfolyam

Egy másik módszer, ha telepíted a RevEye Reverse Image Search nevű böngészőkiegészítőt, ami után szintén egered jobb gombjával hívhatod elő a képellenőrzés funkcióját. Ennek használatában segít ez a videó:

RevEye Reverse Image Search

The RevEye Chrome extension allows to perform an inverse image search by right-clicking onto any image in a web site. Included image search engines: Google, …

4.6. Járj utána az alábbi fotó és a hozzá kapcsolt történet hitelességének!

“AZ ÉVSZÁZAD FOTÓJA! Az oroszlán a kicsinyével átkelt a szavannán, és a kis oroszlánkölyök nem bírta a tikkasztó melegben az utat. Az elefánt látta, hogy meg fog halni a kicsi, felvette az ormányába, és az oroszlánmama mellett elvitte a kicsit egy víztócsáig. És még azt mondják, hogy ezek vadállatok. Az évszázad fotójának titulálták ezt a fotót. Megérdemelten!!!”

Koronavírus online tanfolyam álhírek

Ellenőrizd a megoldásod ebben a pdf-ben. A dokumentumban további részleteket is találsz a fordított képkeresők használatához.

4.7. Tanulság: Ezért fontos megtalálni az eredeti videót vagy képet

Ha egy koronavírussal kapcsolatba hozott videó vagy fotó már több éve fent van az interneten, akkor minden további ellenőrzés nélkül megállapítható, hogy annak nincs köze a 2019 végén kirobbant egészségügyi válsághoz. A munkát elvégezted, továbbosztás helyett hívd inkább fel a megosztó figyelmét a tévedésére.

A tanfolyam további részeit itt éred el:

Illusztráció: Christian Gertenbach / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!