Több formában is gőzerővel terjed a Facebookon az a házi praktika, miszerint a koronavírust úgy lehet elkerülni, ha nem hagyjuk a szánkat és a torkunkat kiszáradni. Ennek érdekében a szöveg azt tanácsolja, hogy legalább 15 percenként kortyoljunk vizet, mert így – idézem – “még ha a vírus be is jut a szádba, az ivóvíz vagy más folyadék leöblíti azt a nyelőcsövön keresztül a gyomorba“.

A tanácsot egyik helyen koronavírusos betegeket kezelő orvosokhoz, máshol szimplán japán (vagy épp tajvani) dokikhoz, megint máshol a “Stanford Kórház egy vezetőtestületi tagjához”, Michael Chenhez kapcsolják.

A 15 percenkénti ivás azonban nem véd meg a koronavírustól – mutat rá a Snopes cikke, az AP hírügynökség tényellenőrzőinek cikkére is hivatkozva. Bár az orvosok más vírusos megbetegedések során is gyakran ajánlják a betegeknek (sőt megelőző jelleggel egészségeseknek is) a rendszeres ivást, többek között a nyálkahártya nedvesen tartására, nincs bizonyíték arra, hogy ez segít megakadályozni a betegségekkel kapcsolatos komplikációkat.

A hivatalos szakértői álláspont szerint az új koronavírus megelőzésének módja továbbra is a rendszeres és alapos kézmosás, arcunk, szánk és szemünk érintésének kerülése, az üdvözlési szokások megváltoztatása, a felelős köhögés és tüsszentés, valamint a lázas betegekkel való érintkezés kerülése.

Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés veszélye. Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Ha nem szeretnél hamis információk áldozatául esni a koronavírussal kapcsolatban, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket is.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!