A rendőrség közleménye szerint az új koronavírus magyarországi megjelenése óta munkatársai folyamatosan monitorozzák a témával kapcsolatos online tartalmakat. Ennek köszönhetően már négy nyomozást folytatnak közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

E tevékenység keretében fogták el még február elején a 30 éves Sz. Viktort és a 44 éves N. Erikát, akiket gyanúsítottként hallgattak ki, miután egyik cikkük azt híresztelte: Magyarországon 2020 januárjában többen megfertőződtek az új koronavírussal. Az akció után elérhetetlenné vált több, az Urbanlegends.hu megtévesztő oldakat listázó cikkében is felsorolt oldal.

A rendőrség közleménye szerint a 32 éves Z. Ákos szintén a járvánnyal kapcsolatban tett közzé valótlan állításokat a neten. Ezekre az álhírekre is jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében. A rendőrök március 11-én fogták el a férfit, otthonában pedig informatikai eszközöket foglaltak le. A szabadlábon védekező férfit közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt hallgatták ki.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!