2020 februárjának közepén erőszakba torkollott a koronavírus miatt Kínából kimenekített emberek elhelyezése elleni tüntetés az ukrajnai Novi Szanzsariban. A helyiek barikádokat állítottak, és kövekkel támadtak azokra a buszokra, amelyekkel a Vuhan környékéről evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt akarták karanténba szállítani a 8300 lakosú Novi Szanzsari egy szanatóriumába. Az összecsapásokban 9 rendőr megsérült, 24 tüntetőt pedig őrizetbe vettek. Hogy körülbelül milyen állapotok uralkodtak a városban azokban a napokban, betekintést nyújthat az Euronews beszámolója:

Koronavírus: erőszakossá vált tüntetés Ukrajnában

Erőszakba torkollott a koronavírus miatt Kínából kimenekített emberek elhelyezése elleni tüntetés Ukrajnában…BŐVEBBEN : https://hu.euronews.com/2020/02/21/ko…

Mérgező körülmények

Az esetről a média részletesen is beszámolt, a BuzzFeed most megjelent riportja annak próbált utánajárni, mi vezethetett a káoszhoz. Röviden: egy mérgező egyvelege azoknak a körülményeknek, amikor

– a hatóságok hiányosan kommunikálnak,
– az információhiányt az emberek közösségi oldalakon terjedő álhírek révén próbálják betömködni,
– és minderre rosszindulatú, egyelőre azonosítatlan szereplők célzott dezinformációs kampánnyal még rá is erősítenek.

Christopher Miller utólagos helyszíni tudósítása szerint a nyugtalanság azzal az álhírrel kezdődött, amely szerint az evakuáltak között több fertőzött is van. Az állításra válaszul a kormány elismerte, hogy a hazatérőket 14 napra valóban Novi Szanzsariban különítik el, de azt is hozzátette: aggodalomra semmi ok, az érintettek mindegyikét tesztelték, és eredményeik negatívak. A rémhíreket azonban már nem lehetett megállítani.

Amikor kiderült, az evakuáltakat melyik városba szeretnék vinni, a helyiek gyors szervezkedésbe fogtak a Viberen, a Facebookon és az Instagramon – majd az utcára vonultak, és barikádokat emeltek. A BuzzFeed által megszóltatott helyi városi vezető, Inna Koba szerint az embereket az rémítette meg, hogy a vírus – amelytől két hónapja hangos a média, mégis csak annyit tudni róla, hogy nincs ellenszere, és emberek halnak meg tőle – hirtelen megjelenhet városukban.

Az egyik első üzenet, ami egy e célra február 19-én késő este létrehozott Viber-csoportban megjelent, körülbelül e szavakkal jelölte ki a célokat:

“50 fertőzött embert hoznak a szanatóriumunkba. Nem engedhetjük meg, hogy elpusztítsanak minket, meg kell állítanunk a tömeges halálozásokat. Emberek, keljetek fel. Mindannyiunknak vannak gyerekei. Azonnali cselekvésre van szükség.”

A felhívást további valótlan információk követték, volt, aki azzal fenyegetett, hogy aki aznap este elalszik, az másnap már nem is fog felébredni. A hatás nem maradt el: az emberek még aznap éjszaka gyülekezni kezdtek a városközpontban. Erre való reakcióként egyre több és többféle fegyveres erő jelent meg a településen, ami csak tovább erősítette az emberek félelmeit, sőt egyfajta igazolást is adott aggodalmukra.

Ebbe a szituációba robbant be az a hamis e-mail, amely állítólag az egészségügyi minisztériumtól jött, és amelyben a hatóságok elismerték, hogy az evakuáltak között fertőzöttek is vannak. Az ország akkori egészségügyminisztere, Zorjana Szkalecka február 20-án arról írt a Facebookon, hogy oka van feltételezni: a hamis levél információs támadás a minisztérium ellen, és a pánikot mesterségesen kreálták. Feltételezését az ukrán biztonsági szolgálat, az SBU is osztotta, anélkül, hogy ténylegesen ellenőrizte volna, ki áll a levél mögött (ezt egyébként a mai napig nem sikerült kideríteni).

Mire Novi Szanzsariba befutott az evakuáltakat szállító busz, a félelmek és az érzelmek a tetőpontra hágtak. A helyiek kövekkel támadtak a buszra, és összecsaptak a megállításukra kivezényelt erőkkel.

Megkésett reakciók és utólagos kárenyhítés

A helyzetet a kormányzat úgy próbálta csillapítani, hogy a városban másnap megjelent a kormányfő, a belügyminiszter és az egészségügyi miniszter hármasa (Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök és Zorjana Szkalecka egészségügyi miniszter azóta távoztak a kormányból egy nagyszabású kormányátalakítás keretében). Sőt Szkalecka még azt is vállalta: maga is bevonul a karantén idejére az evakuáltak közé, ezzel is jelezve, hogy a helyieknek nincs okuk aggodalomra.

Az indulatok csillapodtak, és a kormány megtette azokat a lépéseket, amelyekre talán előbb is gondolhatott volna: február végén további hivatalnokokat és szakértőket küldött a helyszínre a lakosság informálására. Ezek egyike a közel kétmillió követővel bíró youtube-os orvosceleb volt, akinek a látogatásáról, helyi informáló sétáiról, képbehelyező előadásáról egy 42 perces videó is felkerült a YouTube-ra.

Доктор Комаровский посетил Новые Санжары

После драматических событий 20 февраля, доктор Комаровский по просьбе местных жителей посетил Новые Санжары. Во время посещения города удалось пообщаться с м…

Ukrajna első koronavírusos megbetegedését március 3-án jelentette be: egy Olaszországból hazatérő férfi kapta el a betegséget. A karanténba zárt evakuáltakat végül március 5-én engedték haza, az eseményre Volodimir Zelenszkij államfő is a helyszínre érkezett.

A világos kommunikáció létfontosságú

Visszatekintve a történtekre, a helyiek az információhiányt, a közösségi oldalakon terjedő álhíreket és a sajtó szenzációhajhász tálalását jelölték meg a pánik okaként. Helyi orvosok arról beszéltek a BuzzFeed újságírójának: az embereknek át kell állniuk a szovjet időkből örökölt gondolkodásról a modern gondolkodásra, legyen szó az alternatív gyógymódok alkalmazásának korlátairól vagy épp az információk értelmezéséről, hitelességének megítéléséről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ukrajnai vezetője pedig arra mutatott rá: ahogy terjed a járvány, úgy válik egyre fontosabbá a megfelelő kommunikáció.

Nyitókép: az Euronews felvételének felhasználásával

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!