A nyolcperces videóban a virológus arról beszél, hogy a mostani járvány kapcsán nem érdemes félni a kutyáktól és macskáktól, legfőképp pedig nem szabad megszabadulni tőlük aggodalmaink miatt. Kemenesi két részre osztja a kérdést:

  • Annak az esélye nulla, hogy a régóta ismert kutyakoronavírus vagy macskakoronavírus jusson emberre – ilyenre nem ismerni példát, pedig az ember már régóta együtt él ezekkel az állatokkal.
  • Azzal kapcsolatban pedig, hogy egy kutya vagy egy macska fertőződjön meg az emberi SARS-CoV-2-vel, és azt továbbadja más embernek, igen kicsi az esélye Kemenesi szerint.

A szakember felidézi, hogy bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben – egy hongkongi tanulmány hatására – leszedte azt a közlését a mítoszoszlató oldaláról, miszerint a házikedvencektől nem lehet lehet elkapni a betegséget, ez azonban azt sem jelenti, hogy aggódni kéne emiatt. A szervezet valószínűleg 100 százalékban biztos akar lenni állítása igazában, és ehhez további vizsgálatokra van szükség.

Kemenesi a videóban továbbra is amellett érvel: “extrém kicsi esélye” annak, hogy házi kedvencünktől kapjuk el a SARS-CoV-2-t. Állítása szerint már annak is kicsi az esélye, hogy a kutya a vírust elkapja, de hogy azt ürítse vagy őt megbetegítse, “ahhoz sokkal több kell”.

Videója végén Kemenesi tanácsokat is ad arra vonatkozólag, mit tehet az, akit ez az “extrém kicsi esély” is nyugtalanít. Azt javasolja az aggódóknak, hogy tekintsenek úgy a kutya vagy a macska szőrére, mint egy felületre, amely képes továbbadni a kórt. Vagyis hazatérés után mindenki mosson kezet (amúgy is), és csak utána simogassa meg házi kedvencét, ezzel is megakadályozva, hogy a kezéről a kutya szőrére kerüljön a vírus, ahonnan aztán más ember is elkaphatja.

A járvány fő mozgatóereje nem ez, és mégcsak nem is a felületi terjedés, hanem a cseppfertőzéssel való terjedés – mutat rá Kemenesi, aki videója végén azt tanácsolja, tartsuk be a higéniai szabályokat és kövessük a szakértők tudományos tényeken alapuló tanácsait.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!