1. Ismerd meg a betegséggel kapcsolatos alapinformációkat

Mik a betegség tünetei? Hogyan terjed? Milyen hasonló tüneteket produkáló betegségek léteznek? Hogyan védekezhetsz ellene? Minél több hiteles infód van, annál könnyebben tetten érheted a téves információkat. Legyél tisztában azzal is, mely szakmai oldalakon kaphatsz hiteles információt a témáról (például angolul a WHO vagy a CDC oldalain, magyarul pedig az MTA vagy a Virológia Pécs oldalain).

2. Ne foglalkozz a járvány szándékos kirobbantásáról szóló konteókkal

A kezdeti időkben nehéz megállapítani, hogy egy vírus honnan indult ki, és ezt az információhiányt az emberek összeesküvés-elméletek kiagyalása révén töltik ki (ezekből összegyűjtöttem párat korábbi anyagomban). Ha te épp azok közé tartozol, akik hajlamosak a “hagyományos médiában elhallgatott” elméleteknek hitelt adni, tedd egymás mellé az elmúlt hetekben ugyanazon a fórumon hallott különböző teóriákat, és gondold át legalább azt: lehet-e az ennyi különféle szereplőt bevádoló és ennyi különféle érdeket megjelenítő teória mindegyike egyszerre igaz.

3. Ellenőrizd a témával kapcsolatban megjelenő képeket és videókat

Válsághelyzetekben gyakran előfordul, hogy egy fotót vagy videót eredeti kontextusából kiemelve, új történettel ellátva kezdenek el keringetni a neten. A koronavírussal kapcsolatban előjött például egy olyan, utcán heverő hullákat ábrázoló fotó, amely valójában egy több évvel ezelőtti, németországi művészeti projektet ábrázolt. A kontextus nélküli képek jelenségéről ebben a cikkben olvashatsz részletesebben, ennek a bejegyzésnek az 1-es pontjából pedig megtudhatod, milyen eszközökkel és hogyan nézhetsz utána a képek és videók eredetének, hitelességének.

Reverse Image Search With TinEye

Learn how to use TinEye to reverse image search as part of your eyewitness media verification.Learn more: www.firstdraftnews.com–First Draft News: Getting i…

4. Ellenőrizd a járvány terjedésével kapcsolatos számokat hivatalos forrásból

A naponta frissített fertőzöttségi, halálozási, gyógyulási adatokat sokféleképpen lehet feldolgozni és tálalni. Nem egyszer volt rá példa a sajtóban, hogy ezeket a szenzációvadászat érdekében eltorzítva adták elő, miként arra is, hogy egész egyszerűen kitaláltak a valóságosnál rémisztőbb számokat. E témában is támaszkodj hiteles adatokra: a WHO naponta frissített adatait például itt találod. Idehaza a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldal az igazolt magyarországi megbetegedések számát a Nemzeti Népegyészségügyi Központ, a nemzetközi helyzetet pedig a Johns Hopkins CSSE számai alapján frissíti folyamatosan.

5. Óvakodj mind a járványt elbagatellizáló, mind pedig a riogatást túltoló próbálkozásoktól

Egy globális járványhelyzetben sokféle érdek ütközhet, így nem csoda, hogy a vita gyakran erősen átpolitizálódik, és mindenki megpróbálja a maga kis pecsenyéjét tovább sütögetni a forró téma felett. Ne ülj fel a bűnbakkereső narratíváknak: a járvány nem egyetlen nép, ország vagy vezető felelőssége, hanem egy olyan komplex helyzet, amit az ujjal mutogatás és a hibáztatás önmagában nem old meg.

6. Ne ossz meg olyan megelőzési tanácsot vagy gyógymódot, amit előtte nem ellenőriztél hivatalos forrásból

Legyen szó a Facebookon elhíresült “olasz orvos tanácsairól“, a 15 percenkénti vízivásra vagy pálinkázásra buzdító, megtévesztő körlevelekről, a közösségi oldalakon napról napra rengeteg megerősítetlen praktika jelenik meg. A védekezéssel kapcsolatban is inkább a szakmai szervezetek, a hivatalos szervek tájékoztatásaira érdemes támaszkodni, például ehhez hasonló videókra:

What can people do to protect themselves and others from getting the new coronavirus?

There are several measures you can adopt to protect yourself against the new coronavirus. Watch this short video and find out what the recommendations from W…

Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés veszélye.Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

7. Azzal is legyél tisztában, mit NEM tudnak még a tudósok

Egy frissen kitört járvány esetében nincs azonnal minden kérdésre tudományos válasz. Amely területeken információhiány van, ott általában a hamis információk burjánzására lehet számítani. Kövesd nyomon folyamatosan hiteles forrásokból, hogy az adott pillanatban mit lehet tudni a járványról, és mi bizonytalan, és ezeket tartsd fejben a hírek olvasásakor.

*** KÉT SAJÁT TIPP ***

8. A gyors információszolgálat magában hordozza a hibázás lehetőségét is

A kiemelt érdeklődés miatt a hírszerkesztőségek iszonyatos nyomás alatt dolgoznak, az egyes médiatermékek közötti hírverseny még a megszokottnál is erősebb. Ebben a helyzetben hibázni is könnyebb. Ezért bizonyos esetekben még az amúgy hitelesnek tartott oldalak információt is érdemes távolságtartással kezelni. Megosztás előtt mindig gondold át, lehet-e egy adott történésnek valami más magyarázata, amire az újságíró esetleg nem gondolt, vagy nem hiányzik-e például a cikkből egy lényeges szereplő megszólalása, akit a lap – mondjuk, az idő szorítása miatt – nem tudott megszólaltatni.

9. A NÉHA hibázó és a SZÁNDÉKOSAN megtévesztő oldalak között komoly különbség van

Mint arról a megtévesztő oldalakat listázó cikkemben is szót ejtettem: az újságírói hibák megléte azonban nem jelenti, hogy “ma már semmilyen sajtótermékben nem lehet megbízni”. A minőségi oldalak tudatosan törekednek a hibák elkerülésére, tévedéseiket elismerik, felismerésük után mielőbb javítják őket, a jövőre nézve pedig hibáikból megpróbálnak tanulni, és minimalizálni a hasonló tévedések lehetőségét. Jó dolog a szkeptikusság, de az már nem, ha a kételkedés átcsap a sajtó egésze iránti cinizmusba – mert az csak az információs válságot erősíti tovább.

A PolitiFact cikkét itt olvashatod el teljes terjedelmében.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!