Nemcsak a digitális manipuláció kivitelezése gyatra, hanem az üzenete is annyira abszurd annak a Facebookon mostanában terjedő képnek, amelyen állítólag egy kórházi személyzet Dobrev Klárának “köszön” meg 20 maszkot és 5 pár gumikesztyűt, hogy igazából nagy leleplezésre nincs szükség.

Igaz, ha átnézzük a bejegyzés megosztásai mellé csatolt szövegeket, kiderül: ennek ellenére sokan veszik készpénznek a képet (ami egyébként egy múlt heti eseményre reflektál az irónia eszközével). “Sokat segített a nagy asszony! Gondolom többre nem volt keret!” ; “és igaz😪😪 tényleg nincs nekik!!😪” ; “Istenem! Hát szegények! Nekik csak erre tellett!” – ez csak néhány példa az ezernél is több megosztás közül.

A fotó azonban jó alkalom arra, hogy újra összefoglaljam a képellenőrzés módjait – amely ismeretre viszont nagy szükség lehet a járványt kísérő hamis hírek és képek világában.

Dobrev Klára maszk gumikesztyű

De előbb pár szóban a fenti képről: az AFP francia nyelvű tényellenőrző oldala szerint a fotó a korzikai Ajaccióban készült március 15-én, és a rajta látható egészségügyi dolgozók arra figyelmeztették a helyieket, hogy a fertőzésveszély miatt ne menjenek választani. A kép egyébként már Franciaországban is terjedt kamu, átírt üzenettel: ott egy rendőrségellenes szövegre írták át az eredeti üzenetet.

Hogyan ellenőrizheted te magad a képek eredetét?

Innentől kezdve ismétlés, de mindig vannak új olvasók, és az ismeretfelidézés sem árt. Gyakori módja az álhírek születésének, hogy egy adott eseménnyel semmilyen kapcsolatban nem álló, máshol vagy épp régebben készült képet vesznek elő a neten, és kezdenek el új történethez kapcsolva keringetni. Ezek ellenőrzésére több ingyenes online eszköz létezik, íme közülük néhány:

– A Google képkeresőjét többféleképpen is igénybe vehetjük: feltölthetjük az adott képet (vagy bemásolhatjuk annak url-jét) a kereső megfelelő helyeire, vagy – ha Chrome böngészőből dolgozunk – a vizsgálni kívánt képre jobb egérgombbal kattintva választhatjuk a “Képkeresés ezzel: Google” opciót is.

– A TinEye nevű szolgáltatás annyival tud többet, hogy itt beállíthatjuk azt is: az adott képből a legrégibbeket sorolja előre (Sort by oldest). Hátránya, hogy a Google hasonló szolgáltatásánál kisebb adatbázisból dolgozik, így kisebb arányban talál egyező képet.

– A RevEye Reverse Image Search nevű, böngésző alá telepíthető bővítmény a vizsgálandó képet többféle képkeresőben is végigfuttatja. Telepítése után a kurzorral a vizsgálandó kép fölé állva, jobb egérgombkattintással hívhatjuk elő. Ezután eldönthetjük, hogy mely keresőkben keressen. Elképzelhető, hogy bizonyos képekre más találatokat kapunk az orosz Yandex keresőt, és mást a kínai Baidut használva.

A képkeresőkhöz hasonló eszközök videók ellenőrzésére is léteznek. Ezek egyike a YouTube Data Viewer, amely segít megállapítani az adott videó feltöltésének valódi idejét, valamint azt, hogy van-e ugyannak a videónak más, korábban feltöltött verziója. A Chrome és Firefox böngészők alá telepíthető InVID kiegészítő ugyanezt tudja, és telepítése után könnyen elindítható a böngésző fejlécéből.

Az illusztráció alapja: Rolands Zilvinskis / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!