A hét közepén tettem elérhetővé egy koronavírussal kapcsolatos álhírek felismerését segítő, 13-15 éveseknek szóló online gyorstanfolyamot. Az Idea Alapítvány keretében kidolgozott kurzus az információ megbízhatóságának és hitelességének vizsgálatához szükséges ismeretek, készségek fejlesztését célozza. Ezen belül a tanfolyam kiemelten fejleszti az álhírek felismeréséhez szükséges kompetenciákat.

Azon pedagógusok számára, akik számszerűsítve is látni szeretnék, hogy tanulóik miként sajátították el a tananyagban szereplő ismereteket, egy Google-kérdőíves tudásellenőrző teszt kidolgozását ígértük. Ez most el is készült, a mintakérdőívet itt tudod elérni.

Mi került a tesztbe?

  • Az űrlap első részében egy játékos kvíz kitöltése révén gyakoroltathatod az elsajátított ismeretek használatát, a gyerekeket online hírellenőrzésre buzdítva. Bár a teszt egyszerű tippelgetéssel is kitölthető, a magyarázó válaszok révén azt is láthatod, a diákok milyen úton jutottak el a válaszhoz.
  • A teszt második részében a tanulóknak a tananyagban elsajátított FILTER-teszt segítségével kell elemezniük egy hírt, majd az ellenőrzés végén nyilatkozniuk annak megbízhatóságáról.
  • A harmadik részben pedig feleletválasztó és párosító kérdések révén kérdezhetsz rá a tananyagban szereplő fogalmakra és abban ajánlott online eszközre.

Hogyan tudod a mintát átültetni saját kérdőívvé?

FONTOS: az ellenőrző teszt csak mintaként szolgál. Amennyiben tanárként szeretnéd a tanulók tudásának felméréséhez használni, neked is létre kell hoznod saját tesztként. Ehhez a Google Űrlap szolgáltatást javasoljuk, mi is ebben a formában készítettük el. Az alábbi leírás talán ijesztőként hangozhat a szolgáltatást nem ismerők számára, de ne ijedj meg – ha átrágod magad rajta, egy újabb eszköz lesz a kezedben tanulóid online környezetben való oktatásához.

A teszt átvételének folyamata:

  • Regisztrálj a Google Űrlap szolgáltatásba. Ha már van google-os e-mailcímed, nincs szükséged regisztrációra, azzal rögtön be is léphetsz.
  • A saját Google Űrlapot tesztre kell állítani.
  • Javasolt beállítások: Rögtön az elküldést követően látható legyen a tanulók számára a helyes és elrontott válaszok, a tesztekre kapott pontérték, valamint egyfajta megoldókulcs a szabadszavas válaszok esetén.

  • A kérdéseket, válaszlehetőségeket át kell ültetni a saját űrlapra a minta kitöltő felületről. Itt láthatók a javasolt pontértékek is.
  • A helyes válaszokat a minta űrlap kitöltése után le lehet ellenőrizni, valamint innen átültethetők a szabadszavas válaszok megoldókulcsai is az egyes kérdések válaszlapjára. Például így:

  • További javasolt beállítások:

Ha további segítségre lenne szükséged a Google Űrlap létrehozásához, itt találsz hozzá egy tutoriál videót:

Digitális káprázatok – Google Űrlapok

Ez a tutoriál videó a Digitális káprázatok tananyagcsomaghoz készült. Célja, hogy a tananyagcsomagban ajánlott digitális pedagógiai megoldásokhoz a javasolt …

Hogyan érdemes kiadni az online csomagot a diákoknak?

Most, hogy elkészült az ellenőrző teszt is, összefoglaljuk az online tananyag kiadásának javasolt menetét:

1. Állíts össze egy, a diákok feladatát meghatározó leírást! Ebben jelezd előre, hogy négy fejezetet kell feldolgozniuk, és hogy az egyes fejezetekben feladatok is lesznek. Ezután határozd meg előre a kereteket: mikorra kell feldolgozni az egyes fejezeteket, körülbelül mennyi időt jelent ez számukra (számolj tanulóid ismereteivel, képességeivel és jelenlegi leterheltségükkel). Jelezd előre, hogy a tananyag feldolgozását egy összefoglaló tudáspróba zárja, ami alapján értékelni is fogod a munkájukat.

2. Ütemezetten küldd ki a tanulóknak az 1-2., a 3., végül a 4. fejezetet különböző határidőkkel. Az egyes fejezetek linkjeit itt érheted el:

3. Küldd ki a tudáspróbát szintén határidővel!

4. Készíts elő magadnak egy pontozótáblát egy Google Drive-táblázatba, majd ide másold át a tesztkérdések pontszámait, és itt pontozd a szabadszavas válaszokat (A Drive alapszintű használatához ebből a videóből tájékozódhatsz.)

5. Az eredmények alapján jelezz vissza a diákoknak a teljesítményükről.

Sok sikert a téma feldolgozásához!

Illusztráció: Tim Mossholder / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!