Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg négynapos munkahetet vezet be a finn kormány?

NEM. Idehaza is nagyot futott az az állítás, miszerint Finnország bevezeti a négynapos munkahetet és a hatórás munkanapokat. Az értesülés azonban egy félreértésen alapul: Sanna Marin finn kormányfő egy tavalyi konferencián valóban beszélt ilyesmiről, de még megválasztása előtt, és csupán megfontolandó ötletként vetette fel. A finn kormány nyilatkozata szerint a négynapos munkahét bevezetése nem szerepel a hivatalos programjukban.

#2. Ez tényleg egy ausztráliai bozóttüzekről készült műholdas fotó?

NEM. Anthony Hearsey képe valójában egy 3D-s vizualizációja az egy hónap alatt jelentett ausztrál bozóttüzeknek. Hearsey állítása szerint a művészi igénnyel készített összeállítás a NASA bozóttüzes adatbázisa alapján készült, de nem fotó, és a rajta narancssárgával-pirossal jelölt helyeken sem egyszerre lángolt a tűz.

#3. Valódi-e az a fotórészlet, amelyen egy Iszlám Állam ellen harcoló férfi Kobe Bryant-mezt visel?

IGEN. A kosaras legenda halála után újra felbukkant egy több éves felvétel. A jelenetet Goran Tomasevic Reuters-fotós örökítette meg 2016-ban, és tényleg egy IS ellen harcoló líbiai férfi látható rajta. A tévéből lefotózott jelenet ennek a képnek egy kivágott részlete.

#4. Nancy Pelosi képviselőházi elnök tényleg 15 ezer dolláros tollakkal írta alá a Donald Trump elleni impeachmentet?

NEM. Az állítás közösségi oldalakon terjedt el, de annak közlői a Snopes szerint semmiféle bizonyítékot nem mutattak fel erre. A hírbe hozott képviselőházi elnök gárdája szerint az aláíráshoz használt tollak ugyanazok, amelyekkel más jogszabályokat is aláírnak, és darabonként körülbelül 15 dollárba kerülnek.

#5. Tényleg az új koronavírus sújtotta Vuhanban készült ez a fotó?

NEM. A felvétel 2014-es, és a katzbachi koncentrációs tábor 528 áldozatának emlékére tartott művészeti projekt pillanatait ábrázolja.

#6. Valódi-e ez a kép, amelyen az látszik, ahogy a láva eléri az óceánt?

IGEN. A felvételt Bruce Omori készítette Hawaii szigetén 2009-ben.

#7. Tényleg meghalt az a vuhani orvos, aki először figyelmeztetett az újfajta vírusjárvány veszélyére?

IGEN. A 38 éves Li Wengliang tavaly decemberben a SARS-hoz hasonló megbetegedésekre lett figyelmes a vuhani kórházban. Az orvos december végén a kínai közösségi oldalon figyelmeztette kollégáit, ami után a hatóságok rémhírterjesztéssel vádolták meg. A halálhírét február elején írta meg az állami Global Times, az értesülést azonban később úgy módosították, hogy az orvos állapota válságos, de még nem halt meg. Később azonban a BBC-nek helyi orvosok arról beszéltek, hogy miután a kormány emberei szembesültek a halálhír okozta reakciókkal, utasították a lapokat a cikkek módosítására. A kínai lapok ezután másodjára is megírták Li halálhírét. Forrás.

#8. A Vuhanban felbukkant, újfajta koronavírus elleni vakcinát tényleg már 2015-ben szabadalmaztatták?

NEM. A Pirbright szóba hozott szabadalma nem a mostani, vuhani koronavírussal kapcsolatos, hanem a koronavírus egy másik formájával, amely SARS megbetegedést okoz. A koronavírus kifejezés vírusok egész családját jelöli, amelynek tagjai mind egyéni jellemzőkkel bírnak. További szóbeszédek és konteók az új koronavírusról.

#9. Egy arizonai férfi tényleg utasnak álcázott egy álcsontvázat, hogy a telekocsi sávban utazhasson?

IGEN. A 62 éves férfit a rendőrség megállította, és elszámoltatta a szabályok kijátszása miatt. Tavaly egy napszemüveges próbababát szállító férfit büntettek meg a hatóságok.

#10. Valódi-e az a tweet, amelyben Kobe Bryant a nemzetet megosztó amerikai elnökről írt?

IGEN. Szintén az egykori kosaras hirtelen halála után kapták fel a neten azt a 2017-es tweetet, amelyben Bryant arról értekezik, hogy az az elnök, akinek a neve önmagában is megosztottságot és haragot vált ki, jó eséllyel képtelen lesz Amerikát újra naggyá tenni. Kobe ezzel Trump kampányszlogenjére utalt, megszólalásának apropója pedig az elnök néhány sportolók irányába tett nyilatkozata volt.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke