Kínai tojás, nagyon egészséges! – ezzel az automatikusan magyarra fordított szöveggel terjed a Facebookon egy videó. 2020 februárjában épp egy több mint egy éves román facebookos posztot kaptak fel és osztanak gőzerővel magyar facebookozók, de a videó megjárta a maga útját 2018-ban néhány afrikai országban, előtte pedig különféle ázsiai államokban is.

A felvételen első részében az látható, ahogy szorgos kezek töltögetnek tojás alakú, átlátszó műanyag “héjba” valamiféle tojásutánzatot. Aztán a második percben valaki megpróbál villával megbontani egy tojást, aminek hatására további furcsaságok történnek.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A legfrissebb magyar megosztások alatt olyan kommentek láthatók, minthogy “Úr Isten! Mivé lesz az emberiség!!! Ocsmány“, “El tudom képzelni milyen finom lehet, az egészségről is van egy véleményem“, “Kínai konyha rejtelmei, a soha nem fogok csipogni “Tojás”“. Persze alkalmanként egy-egy szkeptikus hozzászólás is becsúszik a kommentfolyamba: “Kamú faszság!“.

A videón valójában tojásutánzatú slime játékok készülnek – derül ki a France 24 cikkéből. A slime egy utóbbi néhány évben, főként fiatalok körében divatossá vált gyurmaféle, aminek nemcsak a használata, hanem egy időben a házi elkészítése is trendi volt különféle videós közösségi oldalakon.

A gyurmatojások természetesen nem étkezési célokra készülnek, nem is nagyon lehetne velük megvezetni senkit – kábé így néznek ki kereskedelmi forgalomban.

Kínai kamutojás videó
France 24

A játéktojáson végigvonuló, sárga ragasztócsíkot egyébként a videó jobb alsó sarkában is tetten érhetik figyelmes megfigyelők (lásd a fenti képen). A terméket egy koreai cég készítette, és olyan online áruházakban is árulták, mint például az Amazon. Ezen a 2016-os videón rendeltetésszerű felhasználás közben is láthatjátok a kamutojást:

https://www.youtube.com/watch?v=Led2HbvjbTs

Fontos megjegyezni, hogy – akárcsak a műanyag zacskós rizsről szóló bejegyzésemben is szó esett róla – az ételhamisítás ettől függetlenül nem ismeretlen dolog Ázsiában, és az olcsóbban árult hamisítványok – köztük kamutojások – kiszűrése visszatérő feladatot jelent a hatóságoknak. A fenti videó azonban nem ezeknek az ételhamisításoknak a leleplezése.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!