Az egyik legtöbbet mutatott gyűjtés például így néz ki:

A nagy bulvárlapok által ellenőrzés nélkül újraközölt felvételekkel a Snopes is foglalkozott, megállapítva: jelen pillanatban nincs bizonyíték arra, hogy az azokon látható ájulások a koronavírus következtében történtek volna.

A tényellenőrző oldal az Egészségügyi Világszervezetet is megkérdezte, akik ugyan a szóban forgó, konkrét felvételt nem minősítették, azt azonban elmondták: az újfajta koronavírusra nem jellemző a hirtelen összeesés. Tünetei közé inkább a láz, a köhögés, a légszomj és a légzési nehézségek tartoznak.

A Snopes felhívja a figyelmet: egy videó valóságtartalmának ellenőrzését általában azzal kezdik, hogy megnézik, mi az adott felvétel első feltöltése (ehhez segítséget nyújthat például az InVid nevű böngészőkiegészítő). Ha ugyanis a videó eredetije régebben van fent a neten, mint a hozzá kapcsolt esemény, akkor nagy valószínűséggel egy eredeti kontextusából kiemelt felvételről van szó.

Ebben az esetben azonban a Snopes nem talált régebbi felvételeket, tehát nagyon úgy tűnik, hogy az azokon látható jelenetek tényleg az elmúlt napokban történtek Kína különböző városaiban, a felvételeket pedig a közösségi oldalakon osztották meg szemtanúk.

Ez azonban önmagában nem jelenti, hogy a rajtuk látható emberek az újfajta koronavírustól ájultak el az utcán. Sőt az alábbi, szintén koronavírushoz kapcsolt videó esetében akár egy közlekedési baleset is szóba jöhet a lehetséges magyarázatok között – írja Snopes.

A koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket, álhíreket, kamuképeket ebben a cikkben gyűjtöm.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!