Tudják mit jelent a H betű a magyarországi autókon? Nem, nem Hungary. 1940-ben még tudták a helyes választ. A filmből kiderül” – ezzel a felütéssel terjed a Facebookon egy részlet Az erdélyi kastély című magyar filmből.

Magyar autó – Haza – a H betű – Erdélyi kastély című filmből

Aki 10-15 évvel ezelőtt, vagy még korábban járt határon túl, az emlékezhet arra, mint jelentett akkor egy „hö betű” az autó hátulján. A gyomor tájéki szorítá…

“- És hogy ha a betű azt mutatja Magyarország, akkor egy M betűnek kell ott lenni. A H betű nem állíthatja azt, hogy Magyarország.
– Már pedig ez azt jelenti. Ha M betű volna, akkor a románok is tudnák, hogy magyar, aztán nem eresztenék be. Így, meg hogy H betű van rajta, hát csak mi tudjuk, magyarok.
– Hát mit tesz a H betű?
– Azt, hogy haza.”

Bár nem hiszem, hogy a filmrészlet mostani keringetői komolyan gondolják, hogy valóban ez lenne a H jelzés eredete, de mivel a Facebookon beküldtétek csekkolásra, legyen meg itt is a H kiválasztásának története. A 24.hu újságírója 2017-ben Hídvégi János muzeológus, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársának megkérdezésével járt utána az államjelző szimbólum eredetének.

Az országjelző tábla bevezetésére azt követően került sor, hogy az emberek elkezdték gépkocsijaikat külföldi üdülésre, kirándulásra is használni. A betűválasztás rögzítésére a 24.hu cikke szerint az 1928-as párizsi útügyi konferencián került sor, ahol minden ország maga választhatott jelzést. Egyezés esetén pedig kompromisszumos megoldásra törekedtek.

Hídvégi szerint a H saját választás volt, aminek oka valószínűleg az lehetett, hogy “magyarként csak mi magunk tekintünk saját magunkra, a világ minden táján leginkább a francia Hongrie, majd az angol Hungary szó alapján ismernek minket”. Tehát ezzel a megoldással lehetett a legnagyobb valószínűséggel biztosítani, hogy a tábla alapján jó eséllyel beazonosítsák a magyar kocsikat külföldön.

Már előtte is H volt Magyarország jele

A H egyébként már a párizsi konferencia előtt megvolt, méghozzá egy korábbi, 1909-es nemzetközi automobilforgalmi egyezmény alapján. Az államjelző tábla használatáról így ír például egy 1910-es belügyi közlöny:

H betű a magyar kocsikon

Ugyanennek az 1910-es közlönynek a 66. paragrafusa a H betű magyarázatát is megadja.

A nemzetközi útigazolvány kiadásával egyidejűleg a rendszám mellé leendő felerősítés céljából átadatik az államjelző tábla, amely ovális alakú, fehér alappal bír, 30 cm. hosszú és 18 cm. magas, es amelyre fekete 15 mm. vastag vonalú, 10 cm. magas latin nagy »H« betű (Hongrie) van festve.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!