A Political Capital (PC) elemzése szerint idehaza a koronavírusos álhírek terjesztésében a profitorientált kattintásvadász oldalak viszik a prímet. E portálok elsődleges jövedelemforrásai legtöbbször az oldalakon megjelenő reklámok; nem egyszer komoly nagyvállalatok hirdetései jelennek meg rajtuk a Google Ads felületén keresztül. Egy ilyen tevékenységgel kapcsolatban történt egyébként a rendőrség február eleji akciója is, amely során a hatóságok dezinformációs portálok szerkesztőire csaptak le.

A PC az álhírportálok koronavírussal kapcsolatos narratíváit a SentiOne nevű social listening program segítségével térképezte fel. Az általuk megvizsgált 213 bejegyzésre összesen több mint 15 600 interakció, majdnem 2800 komment és 22 115 megosztás érkezett. Feltételezéseik szerint az általuk felfedezett dezinformációs narratívák akár több százezer magyar állampolgárhoz is eljuthattak.

A szervezet négy csoportra osztotta a magyar médiatér koronavírussal kapcsolatos dezinformációs narratíváit:

Népirtás-elméletek: amelyekben „valakik” – az amerikaiak, a kazár maffia, a népes világelit, stb. – direkt terjesztették el a járványt.
Biológiai fegyver-elméletek: amelyekben „valakik” biológiai fegyvert állítottak elő, amit aztán Kína ellen használnak fel egy „harmadik világháború” keretében.
Világvége-elméletek: amelyekben az emberiség kihalását vizionálják azon – részben talán jogos – aggodalmakra építve, hogy egyes hatóságok a megbetegedések számát szándékosan alábecsülik.
Vágyteljesítő cikkek: ide a vírus ellenszereiről szóló cikkek tartoznak.

A PC elemzése szerint a koronavírussal kapcsolatos álhírek növelik ezen oldalak forgalmát, és a koronavírus miatti egészségügyi félelmeknek köszönhetően további álhírek, kamu gyógymódok terjedhetnek el.

A teljes elemzés itt érhető el. Itt pedig az Urbanlegends.hu témával kapcsolatos gyűjtését találhatjátok.

Ha kíváncsi vagy az Urbanlegends.hu 2020-as, megtévesztő oldalakat listázó cikkére, kattints ide. Ha pedig próbára tennéd magad egy álhírkvízben, itt azt is megteheted.

Fotó: Free To Use Sounds / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!