1. állítás: A vuhani koronavírus elleni vakcinát már 2015-ben szabadalmaztatták

Rövid válasz: Nem igaz. A vuhani koronavírus (2019-nCoV) ellen még most – 2020 januárjában – sincs oltás, de a kísérletek, tesztek már folynak. / Forrás: PolitiFact és BuzzFeed és Snopes

Az elmélet: A szabadalom állítólag a Pirbright Institute tulajdonában van 2015 óta, ami azt bizonyítja, hogy egyesek jó előre készültek már a járványra.

Háttér: A Pirbright szóban forgó szabadalma nem a mostani, vuhani koronavírussal kapcsolatos, hanem a koronavírus egy másik formájával, amely SARS megbetegedést okoz. A koronavírus kifejezés vírusok egész családját jelöli, amelynek tagjai mind egyéni jellemzőkkel bírnak. Ezen az oldalon összegyűjtötték, mely formái okozhatnak emberi megbetegedéseket.

2. állítás: A koronavírust Bill Gates szabadította az emberiségre

Rövid válasz: Nincs alapja. Az állítást ismert online konteógyárak és oltástagadók terjesztik. / Forrás: BuzzFeed és PolitiFact

Az elmélet: az ezzel kapcsolatos írások szerint “nem lehet véletlen”, hogy …

– Gates emberei egy tavaly októberi csúcstalálkozón világjárványt szimuláltak koronavírussal,
– az egykori Microsoft-alapító alapítványa koronavírussal kapcsolatos kutatásokat szabadalmaztató intézményeket támogat 2015 óta,
– nem mellesleg az ő kezében van az a biotech cég, amely a napokban kezdi meg az oltóanyag kifejlesztését,
– a Netflix is mostanában kezdte el új sorozatát a világjárványokról,
– a járvány kínai újévre való időzítéséről nem is beszélve…

Az elmélet egyes verziói szerint Gates-ék motivációja nemcsak a haszonszerzés, hanem az újraválasztására készülő Donald Trump ellehetetlenítése egy egészségügyi káosz kirobbantásával.

Háttér: 2019 októberében valóban tartottak egy rendezvényt, ahol egy világjárványt szimuláltak, továbbá az is igaz, hogy Bill és Melinda Gates alapítványa korábban adott pénzt a Pirbright Institute-nak – mint sok más, járványokkal és vírusokkal foglalkozó szervezetnek. A Pirbright fent már említett szabadalmának azonban nincs köze a mostani, vuhani koronavírushoz, ráadásul még csak nem is erre a kutatásukra kapták a pénzt Gates-éktől. E két dolog – Gates-ék konferenciája a világjárványokról és a Gates-ék által támogatott szervezet – mellé jött még az elméletbe néhány további, nonszensz állítás is – mint például a most induló Netflix-sorozat, vagy a járvány gyors terjesztésében szerepet játszó kínai újév.

3. állítás: A koronavírus egy laboratóriumban készült biofegyver a népesség ellenőrzésére

Rövid válasz: Az állítás alaptalan. Terjesztői összemosnak különféle vírusokat. / Forrás: PolitiFact és FactCheck és Lead Stories

Az elmélet: Egyes verziók szerint a “biofegyver” laboratóriumi kifejlesztésének célja a népesség ellenőrzése. Olyan szóbeszéd is terjed, miszerint az ezen összeesküvést leleplező oldalakat folyamatos kibertámadások érik igazmondásukért. Az állítás egy harmadik verziójában egy 2015-ös The Scientist cikkre mutogatnak, amelynek szerzője koronavírusok laboratóriumi előállításával kapcsolatos vitákról ír.

Háttér: A vírus eredetével kapcsolatban még vizsgálódnak, de az amerikai járványügyi központ (CDC ) január közepi ismeretei szerint a járvány egy vuhani állatpiacról indult el. A 2015-ös cikkben említett kísérletnek pedig a Lead Stories szerint szintén semmi köze a mostani járványhoz. A tényellenőrző oldal megpróbálta elérni, hogy az ötéves cikkben elhelyezzenek egy utalást erre vonatkozólag, de a The Scientist szerkesztői e kérésnek nem tettek eleget.

4. állítás: A koronavírust Kína Kanadából lopta

Rövid válasz: Bizonyíték nélküli konteó. Kiagyalói egymáshoz nem kapcsolható, valós eseményeket kötnek össze. / Forrás: PolitiFact

Az elmélet: A mostani járvány annak köszönhető, hogy tudósnak álcázott kínai ügynökök férkőztek be egy winnipegi laboratóriumba, amelyben korábban a MERS koronavírust tanulmányozták. Az innen kicsempészett vírusminta végül egy vuhani laboratóriumban kötött ki, ahonnan aztán valahogy kiszivárgott a városba.

Háttér: A hatóságok tovább kutatják a vuhani járvány kitörésének pontos okát, de nincs arra vonatkozó jel, hogy a vírust biológiai fegyverként fejlesztették volna ki. A konspirációs elmélet alapja egy valós eset: 2019-ben a winnipegi National Microbiology Lab egy Xiangguo Qiu nevű kutatóját (plusz a férjét és kínai tanítványait) vizsgálat alá vetették, miután kiderült: Xiangguo Qiu több alkalommal is járt Kínában, közte egy veszélyes vírusokkal foglalkozó vuhani laborban. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a kutató koronavírus mintákat adott volna Kínának, hogy aztán abból biológiai fegyvert gyártsanak. Ahogy arra sem, hogy a vírus a vuhani laborból szabadult ki. Nem utolsósorban: a kanadai laborban vizsgált koronavírus – mint az magából a konteóból is kiderül – egy MERS volt, nem pedig a mostani járványt okozó változat. A winnipegi esetről anno beszámoló CBC-riporter egy Twitter-láncban mesél nyomozása konteóba torkolló utóéletéről.

5. állítás: Az alábbi kép a néhány nap alatt felhúzott vuhani kórházat ábrázolja

Rövid válasz: Nem igaz. Ez egy kínai apartmanház. / Forrás: BuzzFeed

A fotó és a szöveg:

Háttér: A járvány terjedésére reagálva a kínai kormány egy 1000-1500 ágyas kórház felépítését jelentette be, amit a tervek szerint február elejére fel is húznak. A bejelentés után érkezett is néhány kép és videó az építési területen hangyamód dolgozó munkásokról és gépekről. Január végén aztán – többek között a kínai állami média terjesztésében – elterjedt egy másik fotó is, amely állítólag már a kész kórházat ábrázolja. A fotón azonban valójában egy több mint ezer kilométerre lévő moduláris apartmanház látható.

6. állítás: Az alábbi videó a vuhani járvány gócpontjaként megnevezett piacon készült

Rövid válasz: Nem igaz. A felvételen egy indonéz piac látható. / Forrás: AFP

Egy pillanatkép a videóból:

Háttér: A közel ötperces felvételen denevérek, patkányok, kígyók és más állatok láthatók egy piac kínálatában. A videó valójában – ahogyan az például az InVid videocsekkoló alkalmazás használatával is kiderül – az indonéziai Észak-Celebeszen készült.

7. állítás: A betegségnek már Magyarországon is vannak halálos áldozatai

Rövid válasz: Nem igaz. Álhíres oldalak terjesztik ezt.

Az álhír: Hivatalosan is bejelentette a Nemzeti Népegészségügyi Minisztérium, hogy “ma hajnalban hét koronavírussal fertőzött kínai állampolgárt és három magyar állampolgárt szállítottak kórházba és helyeztek azonnal karanténba Budapesten. A 10 súlyosan fertőzött személyből hárman egy órán belül az életüket vesztették.”

Háttér: Nem kellett sokat várni arra, hogy a járvány témája kitalált híreket közlő oldalakon is megjelenjen. Egy Tv2 nevére hajazó oldal mindjárt merészet húzott, és azonnal halálos áldozatokkal szállt be a rémisztgetésbe. Cikkük alján most is ott figyel a szokásos, megosztásra buzdító felhívás: “Aki teheti legyen kedves egy megosztással figyelmeztesse ismerőseit arra, hogy viseljenek maszkot…” Természetesen nem érdemes megosztani a kitalált információt, mert ezzel csak további olvasókhoz, és ezáltal hirdetési bevételekhez juttatjuk a szájt üzemeltetőit. Ezen kívül mindenki biztos lehet benne, hogy ha ilyesmi történik, arról nem egy ilyen kamuoldal fog először és egyedüliként beszámolni, hanem minden hírportálon vezető hír lesz. 2020. január 28-ai állapot szerint egyébként Magyarországon nincs koronavírusos beteg; de a kórokozó behurcolása elképzelhető, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ az esetleges betegek elkülönítésére a Szent László kórházat jelölte ki.

8. állítás: Egy kutató videóban mutatja be a “normál vér” és egy koronavírussal fertőzött páciens vére közötti különbséget

Rövid válasz: A jelenet kitaláció. A felvétel azóta nem érhető el az eredeti helyén. / Forrás: Daily Dot

Képek a videóból:

Háttér: Egy orvosnak öltözött TikTok felhasználó állítólag több koronavírussal kapcsolatos videóit is közzétett profilján, az egyiken például normál vért hasonlít össze egy fertőzött beteg vérével – az eredmény a fenti képen látható. A Daily Dot cikke szerint a videók azóta nem elérhetők az eredeti helyen; nem lehet tudni, hogy a felhasználó törölte-e a felháborodás hatására, vagy a szolgáltató szedte le. Más profil alatt azonban még most is megtekinthető a felvétel, ezt a Daily Dot cikke meg is jeleníti. A TikTok közösségi oldal egyébként épp a közelmúltban vezetett be új szabályokat a felületén történő megtévesztésre vonatkozóan, de a Media Matters cikke szerint ennek ellenére is erősen terjednek rajta az új vírussal kapcsolatos hamis információk.

9. állítás: Bill Gates korábban elismerte, hogy célja a Föld elnéptelenítése

Rövid válasz: Nem ismerte be. Gates a gyerekhalandóság visszaszorítása és a szegénység kapcsolatáról beszélt.

Az elmélet: Nem lenne meglepő, ha Bill Gates állna a mostani vírus mögött, mert egy korábbi előadásában már elszólta magát arról, hogy célja a népessség csökkentése.

Háttér: A kommentek között jött elő egy Bill Gates korábbi előadásából kivágott részlet, amit most annak a konteónak az erősítésére használnak, miszerint Gatesnek igenis köze lehet a mostani vírushoz. Ezen a felvételen a Microsoft egykori alapítója arról beszél, hogy “ha nagyon jó munkát végzünk az új oltások, az egészség és a reprodukciós szolgáltatások terén”, akkor a népességnövekedés visszaszorítható. Gatesnek ezt a kiragadott kijelentését sokan úgy értelmezték, hogy ezzel elismerte: az oltások célja a Föld elnéptelenítése. Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy Gates az oltásokra egyfajta népességcsökkentő halálos fegyverként tekint, hanem csupán az adott előadásrészletben nem fejti ki az általa gondolt hatást – és támadói ezt próbálják kiforgatni. Elmélete alapja, hogy a legszegényebb országokban azért vállalnak sok gyereket, mert magas a gyerekhalandóság. A szülők ugyanis a sok gyerekkel azt akarják biztosítani, hogy az esetleges halálozások után is maradjanak gyerekeik, akik felnőve dolgoznak majd a földeken. Gates szerint ha – többek között az oltásoknak is köszönhetően – a gyerekhalandóság visszaszorul, ezekben a legszegényebb országokban a gyerekvállalás is visszaszorul, ami egyben elősegítheti az extrém szegénységből való kilábalást is. A témával részletesen foglalkozott az azóta elhunyt Hans Rosling is, többek között ebben az előadásában. És bár egyesek megkérdőjelezik Gates elméletét arról, hogy a gyerekhalandóság visszaszorítása valóban csökkentheti a népességnövekedést, még ha nincs is igaza ebben, idézett kijelentése akkor sem bizonyíték egy népességirtó “ördögi tervre”.

10. állítás: Egy neves víruskutató szerint sósvizes öblögetéssel megelőzhetjük a megbetegedést

Rövid válasz: Nem igaz. Nincs rá bizonyíték. / Forrás: AFP

Az állítás: A neves víruskutató, Zhong Nanshan szerint létezik egy egyszerű módszer a vírus megelőzésére – mégpedig a sósvizes öblögetés.

Háttér: A szóba hozott Zhong Nanshan orvosi csoportja szerint az állítás orvosilag megalapozatlan, sósvizes öblögetéssel nem lehet megelőzni a betegséget. Az AFP tényellenőrzői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőit is megkérdezték, akik szerint szintén nincs bizonyíték az egyszerű megoldásként hirdetett módszer hatásosságára. A szervezet megelőzési tanácsaiban – ami természetesen nem a kór biztos elkerülését jelenti, hanem csupán a fertőződés esélyét csökkenti – a következőket ajánlja:

– gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal,
– tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges,
– lázas beteggekkel való kontaktus kerülése,
– lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás,
– élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent,
– nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

11. állítás: Az alábbi fotó Vuhanban készült

Rövid válasz: Nem. Egy 2014-es, németországi művészeti projektről van szó. / Forrás: AFP

A fotó:

Háttér: A felvétel 2014-es, és a katzbachi koncentrációs tábor 528 áldozatának emlékére tartott művészeti projekt pillanatait ábrázolja. A fotót ezen a frankfurti téren készítették.

12. állítás: A világsajtót bejárt “szivárogtató” videóban egy helyi nővér nyilatkozik

Rövid válasz: Nem bizonyított. A nő öltözéke és a mondanivalója alapján valószínűtlen. / Forrás: BBC

Részlet a videóból és annak tartalma: A videóban egy védőfelszerelést viselő nővér arról beszél, hogy igazából már 90 ezerre tehető a vuhani megbetegedettek száma. Véleménye szerint elkülönítés nélkül minden egyes fertőzött további 14 embernek adja át a vírust, és arra inti az embereket, hogy ne menjenek el otthonról.

Háttér: A BBC cikke szerint a videóban nővérként bemutatott nő öltözéke nem azonos azzal a ruházattal, amit a felvétel állítólagos helyszínén, Hubei tartományban dolgozó nővérek vagy orvosok viselnek. Bár nehéz száz százalékos biztonsággal ítéletet mondani egy lezárt területről származó videóról, a BBC szerint a nő több olyan állítást is mond a felvételen (például a vírus terjedésével kapcsolatban), ami valószínűtlenné teszi, hogy nővér vagy az egészségügyi személyzet más tagja lenne. Nem utolsósorban – legalábbis a BBC szerint – a feliratozás ellenére még ő maga sem állítja, hogy nővér lenne. Nagyobb az esélye annak, hogy a megszólaló egy sima hubei lakos, aki saját véleményét osztja meg. Ez persze nem jelenti, hogy minden esetben készpénznek kellene venni a hivatalos kínai tájékoztatást a fertőzöttek vagy a halálos áldozatok számáról. Az átláthatóság és a tájékoztatás hiányossága nagymértékben hozzájárul a találgatások és rémhírek terjedéséhez.

13. állítás: Videók mutatják, hogyan esnek össze nyílt utcán a koronavírus áldozatai

Rövid válasz: Pillanatnyilag meghatározhatatlan. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, de a betegségre amúgy nem jellemző a hirtelen elájulás. / Forrás: Snopes

Egy videó:

Háttér: Bár a Snopes szerint nagyon úgy tűnik, hogy a felvételeken látható jelenetek az elmúlt napokban történtek Kína különböző városaiban, ez azonban önmagában nem jelenti, hogy a rajtuk látható emberek az újfajta koronavírustól ájultak el az utcán. Sőt a fenti, szintén koronavírushoz kapcsolt videó akár egy közlekedési baleset is lehetett. A tényellenőrző oldal az Egészségügyi Világszervezetet is megkérdezte, akik ugyan a szóban forgó, konkrét felvételt nem minősítették, azt azonban elmondták: az újfajta koronavírusra nem jellemző a hirtelen összeesés. További részletek itt.

Illusztráció: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!