Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. A kanadai CBC tényleg kivágta Donald Trump jelenetét a Reszkessetek betörők 2-ből?

IGEN. A csatorna azonban azt állítja: a vágásnak nem volt politikai motivációja, és arra még Donald Trump megválasztása előtt, 2014-ben került sor, nyolcpercnyi más jelenettel együtt.

#2. Tényleg fiatalkorúak késeltek meg egy kétgyerekes anyát a győri karácsonyi vásárban?

NEM. A rendőrség szerint az Ötpercpihenő nevű oldalon publikált történet valótlan.

#3. Az FBI tényleg arra figyelmeztetett, hogy egyes okostévék megfigyelhetik tulajdonosaikat?

IGEN. Az FBI közleménye szerint fontos tisztában lenni azzal, tévénk milyen funkciókra képes, és azokat miként kontrollálhatjuk.

#4. Gulyás Gergely miniszter tényleg arról beszélt, hogy 70 év felett eltörölné a nyugdíjat?

NEM. A kamuhír azt állította, hogy Gulyás szerint a 70. életévüket betöltött nyugdíjasok a legtehetősebb magyarok, “mert 70 év alatt 50-150 millió forintnyi vagyont halmoztak fel”. Gulyás nem mondott ilyet, a cikk célja az, hogy – az olvasói felháborodásra hajazva – minél több látogatót csábítson be az oldalra, és ezáltal az üzemeltetők plusz reklámbevételeket zsebeljenek be.

#5. Egy férfi tényleg megette egy 120 ezer dollárért eladott alkotás banánját a miami Art Basel kiállításon?

IGEN. A banánt egy performanszművész szedte le és fogyasztotta el a miami Art Basel kiállításon. A banánt később pótolták egy másikkal.

#6. Tényleg teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés?

NEM. A fenti fotó – azáltal, hogy csak a vízesés kiszáradt részét mutatja meg – elfedi a vízesés különböző szakaszainak szezonális jellemzőit. A Viktória-vízesés keleti szakasza ugyanis általában minden évben kiszárad egy időre, míg a nyugati rész folyamatos vízpótlást kap. Akit a másik oldal is érdekel, nézze meg a turisták elvesztésétől tartó helyiek által készített vízeséses felvételeket – amelyek ugyanolyan félrevezető képet festenek a helyzetről, mint a teljes kiszáradást sugalló fotók. Mindez persze nem jelenti, hogy a hőmérséklet fokozatos emelkedése és az egyre hosszabb aszályok a jövőben ne lehetnének hatással a Viktória-vízesésre. További részletek itt és itt.

#7. A Marvel-univerzumból ismert fiktív ország, Wakanda tényleg szerepelt a kereskedelmi partnerek listáján egy amerikai minisztériumi oldalon?

IGEN. A minisztérium szerint Wakanda egy rövid ideig valóban szerepelt az ország partnereinek listáján, miután egy emberi hibának köszönhetően nem szedték ki a tesztverzióból. Részletek itt és itt.

#8. A Netflix tényleg egy Jézust melegként ábrázoló filmet mutatott be?

IGEN. A Krisztus első megkísértése című brazil paródiát a brazil Porta dos Fundos csoport jegyzi. A film betiltását követelve világszerte milliók írtak alá különféle petíciókat. Az ügy érdekessége, hogy egy hasonló felháborodás már a 2000-es évek elején – sőt a Snopes szerint még régebbről indulva – végigfutott a neten egy Jézust melegként ábrázoló film ellen, csakhogy akkor egy nemlétező film ellen gyűjtöttek aláírásokat.

#9. Tényleg szélvédő alá tett pénzes boríték segítségével rabolnak el embereket egy pesti plázánál?

NEM. A 2018-ban tízezrek által osztott kamufigyelmeztetés 2019 decemberében újra feltámadt. Az illusztrációként használt kép lopott, a történet pedig erősen bűzlik. Részletek itt.

#10. Donald Trump tényleg megosztott a Twitteren egy képet, amelyen saját fejét Rocky Balboa testére photoshopolták?

IGEN. Az amerikai elnök a fotóhoz nem fűzött magyarázatot, így csak tippelni lehetett, hogy a képpel az ellene impeachmentet tervező demokratáknak üzent-e, egészségségi állapotára célzott – vagy épp valami egészen más járt a fejében.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke