Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg bénulást okoz egy török édesség, amelybe a gyártó apró tablettákat rejtett?

NEM. Novemberben a magyar facebookozók között is terjedt az a facebookos poszt, amely szerint egy török édesség bénulást okoz. A felhívásnak tényellenőrzők szerint semmi alapja nincs.

#2. A Tesco tényleg 85 ezer forintos ajándékkupont ad egy rövid felmérés kitöltőinek?

NEM. A cég közleménye szerint nincs ilyen akciójuk, ismeretlen csalók éltek vissza a nevükkel.

#3. Valódi-e ez a Londonban készült felvétel?

IGEN. A tipikus kertvárosi ház modelljét az Extinction Rebellion tüntetői bocsátották a Temze vizére egy performansz keretében, melynek célja az volt, hogy azonnali intézkedésekre bírják a brit kormányt a klímaváltozás ügyében.

#4. A WhatsApp tényleg három pipával jelöli azokat az üzeneteket, amelyeket a kormány ellenőrzött?

NEM. Bár egy közösségi oldalakon terjedő kamufelhívás valóban azt állította, hogy a WhatsApp új jelzést vezetett be a kormányzatok által ellenőrzött üzenetekre, ez a szöveg csak kitaláció.

#5. Egy Pest megyei idős nő tényleg mentőt hívott sérült csuklója miatt, majd arra kérte őket, várjanak a kiérkezéssel a Dallas sorozat végéig?

IGEN. Legalábbis erről számolt be az Országos Mentőszolgálat facebookos oldala.

#6. A rapper T.I. tényleg arról beszélt egy interjúban, hogy lányát évente szüzességvizsgálatra viszi?

IGEN. A podcast interjú – amit azóta leszedtek – után a rapper magyarázkodásra kényszerült. Részletek.

#7. Einstein tényleg azt tanácsolta egy anyának, hogy gyereke intelligenciája növelésére olvasson neki sok-sok tündérmesét?

NEM. A mese valóban fontos egy gyerek nevelésében, de arra semmi bizonyíték nincs, hogy Albert Einstein valaha is mondott volna ilyet.

#8. Julia Gillard ausztrál miniszterelnök tényleg újra arról beszélt, hogy a “muszlimok, akik az iszlám sharia törvényei szerint akarnak élni, hagyják el Ausztráliát!”

NEM. 2019 novemberében is megfutotta a maga köreit egy évekkel ezelőtt megcáfolt, azóta több “ausztrál miniszterelnök” szájába adott kinyilatkoztatás. A kérdéses szöveg nagy része egy amerikai veterán 2001-es cikkének átdogozása. Julia Gillard pedig 2010 és 2013 között volt Ausztrália kormányfője.

#9. A NASA tényleg elismerte, hogy nem az emberi tevékenységek okozzák a klímaváltozást?

NEM. A Natural News cikkét – annak ellenére, hogy a NASA ennek éppen az ellenkezőjét állítja – több mint félmilliónyian osztották meg a Facebookon. Kamu!

#10. Valódi-e ez a több mint 120 éves fotó, amelyen egy Greta Thunbergre hasonlító lány látható?

IGEN. A kép – amely a Washingtoni Egyetem online archívumában is megtalálható – kiskorú aranyásókat ábrázol. A fotót látva többen is előálltak azzal az abszurd elmélettel, miszerint a fiatal klímavédő aktivista valójában időutazó földönkívüli.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke