2008-ban felhívtam a figyelmet egy akkor még ismeretlen jelenségre, ami magával hordozta az áldozattá válás lehetőségét. Ez arról szólt, hogy külföldi telefonszámról hívtak magyar állampolgárokat. Azóta ez a tartalom megváltozott, több formában is megjelent az interneten, ami nem az én írásom, azokhoz nem adtam a nevem” – tesz próbát az egyik visszatérő, neve alatt terjedő körlevél tisztázására Kuti Erika a rendőrség YouTube csatornáján.

Rendőrségi ajánlás: ismeretlen külföldi hívószám

Kuti Erika r. őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere beszél egy több mint tíz éves figyelemfelhívása utóéletéről.

A videóban a rendőrségi szakember néhány tanácsot is ad – az egyébként valós veszélyforrásnak számító – külföldi hívások visszahívásával kapcsolatban:

– ha nincs az adott külföldi országban ismerősünk, ne vegyük fel a hívást,
– ha nem indultunk nyereményjátékon, nyilvánvalóan nem is nyerhetünk,
– ismeretlen külföldi számok visszahívásakor pedig mindig körültekintően járjunk el.

Kuti Erika bűnmegelőzési szakértő egyébként rendszeresen tart előadásokat gyerekeknek balesetmegelőzés és internetbiztonság témájában, valamint időseknek az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről.

Update | A külföldi telefonos csalók elleni védekezés az ATV-ben is téma volt, a jelenségről Mészáros Attila telenoros kommunikációs igazgató beszélt.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!