Daniel Russell közel másfél évtizede kutatja a felhasználók keresési szokásait a Google-nél. A tapasztalatai alapján készült kereséssegítő cikket itt olvashatod el – magyarul pedig itt a hvg.hu fordításában.

Ne saját feltételezésünket szövegezzük meg kereséskor

Russell cikkének harmadik pontja azt javasolja: keresésünket NE a feltételezett válaszunk beépítésével végezzük! Vagyis ahelyett, hogy – saját tippünk alapján – azt írnánk: “az arany retrieverek 85 fontot nyomnak?”, használjuk “az arany retrieverek súlya” kulcsszavakat. Merthogy megvan rá az esély, hogy előbbi esetben a 85 fontos feltételezésünket megerősítő válaszok kerülnek majd a találati lista elejére.

Az élet bizonyos területein ez akár azonnali és kellemetlen meglepetésekhez is vezethet. Ha például a Csodák Palotájába szeretnénk újra ellátogatni, és utca nevére emlékszünk, de a pontos házszámra már nem, megtehetjük, hogy beírjuk az általunk ismert adatokat (Csodák Palotája Nagytétényi út), bizakodva, hogy a házszám is hamar meglesz. És valóban: a 37-43-as házszámot már az első találat leadjéből megtudjuk. Viszont ha közvetlenül az intézmény címére kerestünk volna rá (Csodák Palotája címe), a legelső találat leadjéből megtudhattuk volna, hogy a keresett intézmény azóta Óbudára költözött.

Vagyis a keresési kulcsszavak között általunk megadott válasz befolyásolhatja a találati listát. Ha keresésünket nyitottabb formában fogalmazzuk meg, az eredmények is szélesebb tartományban mozognak majd – amelyek közül aztán a forrás hitelességének megállapítása után érdemes választani – javasolja Russell.

Persze az esetek nagy részében egy félrement keresés hatása nem ilyen látványos, de attól még – hosszú távú vagy össztársadalmi hatását nézve – lehet káros. Az emberek hajlamosak az őket megerősítő információkat előnyben részesíteni, így egy fentiekhez hasonló keresés még jobban bezárja a felhasználót saját információs buborékába – legyen szó egy oltásellenes, a Holdra szállást tagadó vagy bármely más konteóban hívő csoportról.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!