A Kiben bízzunk? című könyv szerzője, Rachel Botsman magyarországi látogatása során beszélt az Index újságírójával. Az interjúban szóba jön például az, hogy míg korábban jellemzően a hírnév, majd az intézmények voltak bizalom alapjai, napjainkban leginkább a technológia járul hozzá a bizalom kiépítéséhez – legyen szó egy pénzügyi átutalásról, egy Airbnb-n befoglalt szállásról, vagy egy önvezető autóról, stb.

Botsman szerint technológiával sűrűn átszőtt világunkban “túlságosan igényeljük a kényelmet és az egyszerűséget, nem akarunk lemaradni semmiről, ezért inkább hiányos információk alapján szavazunk bizalmat”. Ezzel kapcsolatban szerinte fontos lenne az edukáció:

“(…) el kell magyarázni a gyerekeknek, hogy lehet, hogy jó játék a Pokémon Go, de így pontosan látják, hogy hol van, honnan jött és milyen útvonalon halad. Kiismerhetők a szokásaik, amikkel bármikor vissza lehet élni. Ha az ilyen eseteket minél korábban és minél tudatosabban kezeli minél több gyerek és felnőtt, akkor talán változhat valami” – véli.

A tények megítélésével kapcsolatban Botsman arról beszél, hogy a tényeket sokan egyfajta világnézetként kezelik, és azt mondják: nem hisznek a szakma neves képviselőinek, inkább hisznek egy népszerű Youtube-os figurának.

“Néha úgy tűnik, mintha a vélemények és a tények között nem lenne egyértelmű a különbség, és így nagyon nehéz közös megoldáson gondolkozni”.

Oltásellenesek körében végzett kutatásaira hivatkozva Botsam – Ola Roslinghoz hasonlóan – arra figyelmeztet: a másik oldal lehülyézése nem sokat segít, mert alapvetően mindkét csoport – oltáspártiak és -ellenzők is – ugyanazt akarja: biztonságban tudni a gyerekeit.

“Nem hülyék vannak abban a csoportban sem, sőt az oltásellenes nézeteket valló emberek is utánaolvastak a témának, és ugyanazon aggódnak, ugyanazt szeretnék. De az információikat ki kell egészíteni azzal is, hogy az ő viselkedésük hatással van az én gyerekem életére és egészségére. (…) Tisztelnünk kell a másik véleményét, és meg kell érteni, hogy miért bízik abban a nézetben. Visszatérve az oltásellenesekhez: lehet, hogy családi körben, ismerősök körében van autista gyerek, és nagyon hinni szeretne abban, hogy tud hibáztatni emiatt valamit, például egy védőoltást” – mutat rá.

Az interjú végén Botsman kritikai gondolkodásra és a tények tiszteletére buzdít. Véleménye szerint életünk sokkal könnyebb lenne, ha tudatosabbak lennénk, ha nem zsigerből utasítanánk el valamit, ha nem gondolkodás nélkül bíznánk meg egy másikban – és ha megtanulnánk kérdezni:

“Vajon miért mondja ezt vagy azt egy politikus? Azért, mert tényleg meg szeretné valósítani, tényleg elfogadhatatlannak tartja, amit a másik csinál, vagy csak ebből akar előnyt kovácsolni? Elég nekem a bizalomhoz ennyi, és ettől már jó vezetőnek is gondolom, vagy van olyan értékes a bizalmam, hogy ennyivel nem lehet megszerezni? Kérdezni kell, kritikusan gondolkozni, és a tényeknek hinni” – mondja.

A teljes interjút itt olvashatjátok el.

Fotó: Ben Sweet / unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!