Donald Trump amerikai elnök október 16-án találkozott Sergio Mattarella olasz elnökkel. Kettejük nyilvános megjelenésén Trump állítólag Mozzarella elnöknek nevezte olasz kollégáját, valamint arról beszélt, hogy az amerikaiak az ókori Róma ideje óta szövetségesei az olaszoknak.

Az ezzel kapcsolatos mémek főszereplője a Trump szavait lefordító olasz tolmács, akinek arckifejezése azóta rengeteg vicc alapja lett.

Trump Mozarella

Nincs rá bizonyíték, hogy Trump ezt mondta volna

A Snopes szerint azonban – bár az elnökök találkozója jól dokumentált – nem létezik olyan felvétel, amely azt bizonyítaná, hogy Trump tényleg mozzarellázott volna.

A legendavadász oldal szerzői végignézték mindhárom, az olasz elnök washingtoni látogatásáról közzétett videót, és ezekből készítettek egy válogatást, amelyben Trump minden olyan megszólalása szerepel, amikor olasz kollégája nevét kiejti a száján – méghozzá helyesen.

Ezen felül Trump azt a történelmileg lehetetlen állítást se tette, hogy Olaszország és az Egyesült Államok az ókori Róma óta szoros szövetségesek lennének, az ókori Rómát mindössze közös kulturális és politikai örökségként emlegette.

Nyitókép: Teymour/Twitter via ze.tt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!