Donald Trump elnöksége több mint két és fél éve alatt mindent megtett annak érdekében, hogy olyan politikusként pozicionáljuk, akiről hajlamosak vagyunk mindent – és annak ellenkezőjét is – elhinni. Íme három példa diplomáciában szokatlan kommunikációjára az elmúlt hónap terméséből:

– “Nagyon boldog lánynak tűnik, aki fényes és csodálatos jövő elé néz. Olyan jó látni!” – írta például a Twitteren Greta Thunberg azon szónoklatára utalva, amelyben a fiatal aktivista haragtól eltorzult arccal épp arról beszél, hogy a klímaváltozás miatt emberek szenvednek és halnak meg.

– “Amennyiben Törökország olyan lépést tesz, amelyet kimagasló és páratlan bölcsességem alapján megengedhetetlennek ítélek, abban az esetben tönkreteszem és eltörlöm a török gazdaságot” – írta október elején, szintén a Twitteren a szíriai kurdok elleni török hadművelettel kapcsolatban.

– Nem sokkal később aztán az ügyben elküldött hivatalos levele is napvilágra került, amelyben így fogalmazott: “A történelem (…) örökké gonosznak fogja tekinteni, ha nem történnek jó dolgok. Ne legyen kemény fiú! Ne legyen ostoba! Később majd felhívom!

Ilyen előzmények után – plusz ismerve Trump azon szokását, hogy politikai ellenfeleit gyakran csak gúnynevükön emlegeti – nem csoda, ha az internet népe, de még a sajtó egy része is bemondásra elhitte, hogy Trump lemozzarellázta Olaszország elnökét, Sergio Mattarellát. Mindez történt annak ellenére, hogy a YouTube-on Mattarella washingtoni látogatásának szinte az összes nyilvános eseménye fent van, és bárki megnézheti, valóban mondott-e ilyesmit az amerikai elnök (a válasz: nem).

Aztán a múlt héten jött a következő hihetetlen eset: Trump épp telefonon beszélt az első, kizárólag női űrséta résztvevőivel, Jessica Meir és Christina Koch űrhajósokkal, amikor tévedésből az első olyan nőknek nevezte őket, akik kint jártak az űrben. Miután az űrhajósok egyike kijavította Trumpot, az elnök a középső ujjával igazgatni kezdte a haját. A mozdulatra a sajtó egyből ráugrott: egy része félreérthetetlen üzenetként jellemezte a hajigazítást, másik része pedig inkább csak feltette a kérdést: vajon az Egyesült Államok elnöke tényleg beintett az őt kijavító űrhajósnak?

Did Trump Give These Women Astronauts the Finger? | NowThis

It appears these woman astronauts might have been flipped off by President Trump at the White House. ” Subscribe to NowThis: http://go.nowth.is/News_Subscrib…

Van még ott, ahonnan ez jött

Aztán a Snopes egy lépéssel tovább ment a középső ujj gate feldolgozásában. Szerkesztői ugyanis végignézték Trump több órányi nyilvános szereplését annak kiderítésére, hogy találnak-e hasonló, középső ujjas hajigazításokat, és ha igen, azok milyen körülmények között történtek. Nyomozásuk – amit a kapcsolódó videókkal itt tudtok megnézni – arra az eredményre jutott, hogy igen, Trump máskor is igazgatta már így a haját, de nincs bizonyíték arra, hogy ez nála következetesen a harag vagy az undor jele lenne. Használta a mozdulatot például azalatt, míg ő vagy más beszélt, használta akkor is, amikor beszélgetőpartnere megjegyzése összhangban állt saját véleményével – vagy épp olyan semleges szituációkban is, amikor egy másik vezető jó reggelt kívánt.

Az ügy érdekessége, hogy az első hasonló mozdulat felkutatásához nem is kellett messzire menni, ugyanis Trump három perccel az ominózus “beintés” előtt – mielőtt kapcsolták volna az űrhajósokat – szinte ugyanúgy igazította meg a szemöldökét és haját.

Az ügyből egy tanulságot is levonhatunk

Ha a jövőben látunk egy fényképet egy hasonló, félreérthető mozdulatról, törekedjünk a kontextus megismerésére. Ez azonban nem merülhet ki abban, hogy szerzünk az eseményről például egy videót is, amely vizuális környezetében mutatja be a mozdulatot. A kontextushoz – mint azt a fenti példa is mutatja – többek között az adott személy szokásai is hozzátartoznak. Vagyis – jelen esetben – annak a plusz információnak az ismerete, hogy a politikus, akitől egyébként nem áll messze mások sértegetése, alkalmanként furcsa módon vakarja meg szemöldökét és igazítja meg haját – és ez független az adott szituáció érzelmi töltetétől.

És még egy megjegyzés a végére. Akár szomorúnak is nevezhetném, ha nem végezném ugyanezt az esetenként hiábavalónak tűnő munkát nap mint nap örömmel, hogy Trump egyetlen mozdulatának a helyretétele a világ vezető tényellenőrző oldalának, a Snopes munkatársának több órányi (napnyi) idejét kötötte le. És ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanez ember emellett megannyi más módon is kommunikál, a Washington Post elemzése szerint elnöksége első 928 napja alatt például több mint 12 ezer hamis vagy megtévesztő állítást produkálva.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!