Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Hackerek tényleg ellopták a súlyos beteg Zente kezelésére gyűjtött pénzt?

NEM. Az erről szóló hír – amelynek írói egy nem létező 444.hu-s írásra fűzték fel állításaikat – nem igaz, a cikk egy kamuhíres oldalon jelent meg.

#2. A menyasszonyi csokor eredetileg tényleg azt a célt szolgálta, hogy az illatos virágok elfedjék a nemfürdés okozta szagokat?

NEM. Ez az állítás is megjelenik abban a gyűjtésben, amely azt ígéri: megmutatja, milyen volt az élet és a higiénia a középkorban. A Snopes szerint azonban az állítások nagy része kitalált, és tételesen cáfolják is a gyűjtés egyes elemeit.

#3. A Miniszterelnökség államtitkára tényleg egy nemlétező céget nevezett meg a Budapestet elárasztó, augusztusi trágyabűz okozójaként?

IGEN. Az eset leleplezése után a Miniszterelnökség azonnali belső vizsgálatot rendelt el. Sajtóinformációk szerint az ügy végül a Pest Megyei Kormányhivatal “egy vezető munkatársának” elbocsátásával járt.

#4. Egy új-zélandi férfi tényleg elkapta utastársa kihulló telefonját egy hullámvasúton?

IGEN. Az esetre egy spanyolországi vidámparkban került sor, és – mivel videó is készült róla – az új-zélandi férfi története az egész világot bejárta.

#5. Egy floridai férfi tényleg a konyhájába parkolt a kocsijával a hurrikán alatt?

IGEN. Az AP hírügynökség tudósítása szerint az apró Smartot egy Patrick Eldridge nevű férfi parkolta be a konyhába.

#6. Tényleg egy cigiző gyereket kapott el a kamera egy török focimeccsen?

NEM. A képen valójában egy 36 éves férfi cigizik.

#7. Egy Tennessee állambeli katolikus iskola tényleg eltávolította a könyvtárából a Harry Potter-könyveket az abban lévő az átkok és varázslatok miatt?

IGEN. Az iskolát vezető pap szerint a könyvekben bemutatott varázslatok és átkok veszélyesek lehetnek a való világban is. Forrás: 1, 2.

#8. A Shell egy pesti benzinkútján tényleg gázolaj helyett benzin, benzin helyett pedig gázolaj került a földalatti tartályokba?

IGEN. A hibát a cég a Facebookon is megerősítette. Az ügynek a lánc szerint nagyjából ezer érintettje lehet.

#9. Valódi-e ez a fotó, amely Greta Thunberget ábrázolja Soros Györggyel?

NEM. A fotó digitálisan manipulált, eredeti verziójában Greta Thunberg mellett Al Gore áll.

#10. A képen tényleg Meryl Streep látható közvetlenül azután, hogy csúnyának nevezték és elutasították a King Kong című film meghallgatásán?

NEM. A fotó valós, valóban Meryl Streepet ábrázolja, azonban nem a színésznő hivatalos facebookos oldalára került ki, és nem is a King Kong évében készült, hanem évekkel később. Streepet egyébként – 2015-ös visszaemlékezése szerint – a King Kong meghallgatásán valóban csúnyának nevezte a film olasz származású producere, Dino De Laurentiis – pechjére a színésznő értett olaszul, és vissza is vágott neki.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke