Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Donald Trump tényleg Mozzarella elnöknek nevezte Sergio Mattarella olasz elnököt?

NEM. Mém formában terjedt a neten az állítás, miszerint az amerikai elnök lemozzarellázta az olasz elnököt. Valójában Trump ilyet nem mondott, amit a YouTube-on elérhető videók is bizonyítanak.

#2. Valódi-e ez a fotó a Mount Everestnél sorban álló hegymászókról?

IGEN. A képet Nirmal Purja készítette 2019 májusában, amikor is becslése szerint több mint 300-an álltak sorban. A BBC szerint nem is annyira ritka, hogy tömegek torlódnak fel a csúcs felé közelítve.

#3. Tényleg azért maradt le egy meccséről Neil Robertson egykori sznúkervilágbajnok, mert a yorkshire-i Barnsley helyett tévedésből a gloucestershire-i Barnsley-ba ment?

IGEN. Mire Robertson rájött, hogy rossz irányba halad, már késő volt, nem ért volna időben oda a meccsére. Telefonált a versenyigazgatónak, visszalépett a tornától, így ellenfele játék nélkül jutott tovább.

#4. Valódi-e ez a kép Greta Thunbergről?

NEM. A háttérben látható gyerekeket Photoshoppal rakták be. Arról, hogy miért lett hirtelen ilyen sok Greta Thunberggel kapcsolatos álhír és kamufotó, itt olvashattok.

#5. Az ENSZ-klímacsúcs előtt tényleg 500 tudós írt nyílt levelet a klímavészhelyzetet tagadva?

NEM. Létezik ugyan egy nyílt levél, amelyet így reklámoznak szerte a neten, de 500 támogató tudósról korántsincs szó. A több mint 500 aláíróból ugyanis mindössze tízen nevezték magukat klímatudósnak, és négyen meteorológusnak. Bizonyos aláíróknak ezen kívül van ugyan akadémiai hátterük, de jelentős részüknek nem a természettudományok alapterületein. A listán szerepel emellett ügyvéd, egykori IT-menedzser, egykori politikus, aktivista, lobbista, fosszilis anyagok kitermelésével foglalkozó cég képviselője és újságíró is. De nem csak ez a gond a levéllel: a szöveg hitelességét tényellenőrzők “nagyon alacsonyként” értékelték. Részletek itt.

#6. Donald Trump tényleg megosztott a Twitterén egy manipulált képet, amin épp egy kutyának ad át egy kitüntetést?

IGEN. A képen – amelyet a The Daily Wire készített – az a kutya látható, ami a napokban likvidált Iszlám Állam-vezér elleni akcióban sebesült meg. A kutya fejét egy korábban kitüntett vietnámi hős fejére photoshoppolták rá.

#7. Mészáros Lőrinc tényleg azt nyilatkozta, hogy példaképként tekintenek rá a magyarok?

NEM. Az álhír egy ismert kamuhíres oldalon jelent meg, de például Bősz Anett liberális politikus is megosztotta Facebook-oldalán. Később e bejegyzését törölte.

#8. Tévedésből tényleg kábítószeres sütit szolgáltak fel gyászolóknak egy német kávéházban?

IGEN. A különös torra még augusztusban került sor Wiethagenben, de a rendőrség kegyeleti okokból eddig nem hozta nyilvánosságra az esetet. Miután azonban a Bild rákérdezett, a hatóságok megerősítették az információt. Az asztalra tévedésből került süteményt – amelytől végül 13 vendég lett rosszul – a kávézó alkalmazottjának lánya készítette, egy más alkalomra. Ellene rendőrségi eljárás van folyamatban.

#9. A 9. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt tényleg szöges szalámit szórt ki kutyáknak?

NEM. Az álhír egy ellenzékieket lejárató facebookos oldalon jelent meg. Az állítást a jelölt – azóta polgármester – a Facebookon cáfolta meg, egy kutyás képpel illusztrálva posztját.

#10. Trump tényleg azt mondta, hogy falat épít Coloradóba is? [Ami nem határos egyetlen más országgal sem. – szerk.]

IGEN. Az amerikai elnök valóban mondott ilyet októberi pittsburghi beszédében. Később több fázisban is megpróbálta megmagyarázni kijelentése “értelmét”, de csak további ellentmondásokba keveredett.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke